Ako je spremite na ovaj način zaustaviće dijareju: Pravi se samo od 1 sastojka, a toliko je dobra za zdravlje
Čorba, Foto: PRINTSCREEN/YT/ ГОТОВИМ С ОКСАНОЙ ПАШКО

kao lek

Ako je spremite na ovaj način zaustaviće dijareju: Pravi se samo od 1 sastojka, a toliko je dobra za zdravlje

Jedno od najpoznatijih sredstava za brzo zaustavljanje dijareje jeste čorba stara više od jednog veka

Objavljeno:

Kako umiriti stomak i creva i zaustaviti proliv? Jedan lekar došao je do efikasnog odgovora pre višeod 100 godina, a nauka je više puta potvrdila da je bio u pravu.

Jedno od najpoznatijih sredstava za brzo zaustavljanje dijareje jeste čorba stara više od jednog veka, koju je početkom 20. veka osmislio austrijski pedijatar Ernst Moro.

Te 1908. godine, dijareja je bila uzrok smrti velikog broja beba u Nemačkoj, a profesor Moro, koji je bio na čelu Dečije bolnice u Hajdelbergu, eksperimentom je utvrdio da pojačan unos čorbe od šargarepe smanjuje stopu smrtnosti njegovih pacijenata za čak 50 posto. Ipak, ne bilo koje!

Čorba
foto: Printscreen/Youtube/ JEDNOSTAVNI BRZI RECEPTI

U pitanju je bila čorba jednostavnog sastava, u kom je pored podrazumevane vode jedini sastojak šargarepa. Ključno je to što se šargarepe kuvaju dovoljno dugo da se oslobode oligosaharidi, a Moro je insistirao da se tek na kraju kuvanja dodaje oko 3 grama soli.

Nemačka studija objavljena skoro vek kasnije – 2002. godine – pokazala je da kiseli oligosaharidi koji se formiraju u vodenim ekstraktima šargarepe mogu dovesti do manjeg prijanjanja bakterijskih agenaca za sluzokožu creva. Zbog toga je ovo efikasniji tretman za akutne gastrointestinalne infekcije nego oralna rehidracija rastvorom glukoze i elektrolita.

Štaviše, eksperimenti su 2009. godine dokazali da Moroova čorba od šargarepe može da uspešno da leči dijareju uzrokovanu bakterijama otpornim na antibiotike!

Posna čorba sa pečurkama, Čorba
foto: Printscreen/Youtube/ekuhinjica - sweet and savory recipes

Sastojci:

  • 500 grama šargarepe
  • 1 litar vode
  • 1 ravna kašičica soli (po želji)

Priprema:

Oljuštiti i sitno iseckati šargarepe, pa ih kuvati oko sat i po na srednjoj vatri u litar vode.

Nakon toga, kuvanu šargarepu ispasirati zadnjom stranom viljuške ili u blenderu, pa dodati vodu dok količina tečnosti opet ne bude jedan litar.

Primena

Konzumirati supu u manjim količinama tokom dana.

Napomena

Važno je da se kuva šargarepa kuva najmanje sat vremena kako bi se oslobodili oligosaharidi.

(Espreso/Glossy/Prenosi A.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.