poslastica
OVAJ KOLAČ SU NAŠI STARI SPREMALI NA ŠOLJE: Bio je jedan od NAJPOZNATIJIH, a danas niko NE ZNA kako se PRAVI
Gotov kolač ostaviti da se ohladi, pa ga iseći na kocke i posuti šećerom u prahu
Sastojci
Potrebno je:
4 jajeta
1 šolja (za belu kafu-2dl) šećera
1 šolja (za belu kafu-2dl) ulja
1 šolja (za belu kafu-2dl) jogurta
3 šolje (za belu kafu-2dl) brašna
1 kesica praška za pecivo
oko 1 kg šljiva
malo šećera u prahu (za posipanje gotovog kolača)
Priprema
Penasto umutiti jaja i šećer. Zatim dodati, ulje, jogurt, brašno i prašak za pecivo. Sve zajedno umutiti mikserom, pa podeliti na dva dela.
Jedan deo pripremljenog testa sipati u pleh i peći 10 minuta u rerni prethodno zagrejanoj na 200 C. Za to vreme oprati šljive, preseći ih na pola i odstraniti koštice.
Posle 10 minuta izvaditi pleh iz rerne, pa preko polupečene kore poređati polovine šljiva.
Preko poređanih šljiva, sipati drugu polovinu testa.
Vratiti u rernu i nastaviti sa pečenjem kolača (temperaturu smanjiti na 180 C). Kolač peći još 30-ak minuta, odnosno dok lepo ne porumeni.
Gotov kolač ostaviti da se ohladi, pa ga iseći na kocke i posuti šećerom u prahu.
Starinski recept za kolač sa šljivama kojeg se generacije rado sećaju.
(Espreso/Recepti.com)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!