TAJNI BEOGRADSKI RECEPT ZA MOSKVA ŠNIT: Otkriveno šta sve treba za IKONIČAN DEZERT, raspametićete se
Mosva šnit, Foto: Printscreen/Youtube/ Katy Slatki Recepti - Katy's Sweet Recipes

PREUKUSNO

TAJNI BEOGRADSKI RECEPT ZA MOSKVA ŠNIT: Otkriveno šta sve treba za IKONIČAN DEZERT, raspametićete se

Osmislila ju je Ana Džepina, prva šefica nove hotelske poslastičarnice, 1974. godine

Objavljeno:

Postoji jedna torta koji nosi ime po glavnom gradu Rusije, a nastala je u srcu Beograda. Recept za tortu Moskva šnit je originalni beogradski, nastao kao specijalitet hotela „Moskva” 1974. godine. Recept je sastavila Anica Džepina, prva šefica nove poslastičarnice, koja je iste te godine otvorena u sklopu ovog čuvenog beogradskog hotela na Terazijama.

Hotel je recept zaštitio, a iako je originalni recept tajna, u jednom intervjuu Anica Džepina je ipak otkrila neke detalje zbog kojih je Moskva šnit jedna od najpopularnijih poslastica ove poslastičarnice:

-Ananas i višnje treba gusto skuvati i ocediti, što je tajna koja voću produžava rok trajanja, pa torta može stajati dugo, a da se ne pokvari. -Kora se pravi od mlevenih oraha u koje se dodaje po jedna kašika brašna i pti-ber keksa koji sadrži dovoljno masnoće za poželjnu teksturu i ukus. U smesu za kore dodaje se i badem, da bi masa bila bela. -Fil se pravi od dva krema koji se posebno kuvaju i potom spajaju u žuti puter krem (šamponez krem), koji daje penastu strukturu. -Torta se dekoriše svežim šlagom neposredno pre serviranja, a povrh šlaga je poželjno, kao ukras, naređati i nekoliko listića badema. -Moskva šnit se najbolje seče kada je poluzamrznuta, a služi se hladna.

Iako nemamo original, možete pokušati sa ovim receptom jer ukus je neponovljiv.

Moskva šnit
foto: Printscreen/Youtube/ Katy Slatki Recepti - Katy's Sweet Recipes

Sastojci:

Potrebno za 4 kore:

16 belanaca

16 kašika šećera

24 kašike mlevenih oraha

4 kašike mlevenih lešnika

4 kašike brašna

Za fil:

16 žumanca

12 kašika šećera

1 puding od vanile

500 ml mleka

1 kašika gustina

250 gr maslaca

I još treba:

500 ml slatke pavlake

500 gr višanja

1 manja konzerva ananasa

150 gr pečenih, seckanih lešnika

Način pripreme:

Izmiksati 4 belanca, zatim postepenim dodavanjem 4 kašike šećera izmiksati u gušći šam. Dodati 1 kašiku brašna, 6 kašika mlevenih orahe i 1 kašiku mlevenih lešnika. Lagano promešati varjačom. Sipati u pleh veličine 23 x 33 cm i peći 12-13 minuta na 200 °C ili zavisno od vaše rerne. Ponovite postupak i za preostale tri kore.

Fil: Žumanca i šećer dobro umutiti, zatim dodati gustin i puding koji su razmućeni sa 150 ml mleka i sve lepo sjediniti. Ostatak mleka staviti da prokuva i dodati umućenu smesu. Na tihoj vatri kuvati uz neprestano mešanje varjačom. Fil ohladiti, a onda mu dodati umućeni maslac.

Pred filovanja torte umutiti slatku pavlaku.

Na tacnu staviti prvu koru, zatim fil, višnje, seckane lešnike i umućenu slatku pavlaku.

Zatim drugu koru, fil, ananas isečen na kockice, lešnik i slatku pavlaku.

Treća kora, fil, višnje, ananas, lešnik i slatka pavlaka.

Na kraju ide četvrta kora i ukrašavanje po želji. U ovom slučaju je išao buter krem i ukrašavanje fondanom.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.