PROFESIONALNI KUVARI OTKRILI KAKO DA JAGNJEĆE PEČENJE ISPADNE SAVRŠENO: Morate da DODATE 1 sastojak, a evo i KADA
Pečenje, Foto: Espreso.co.rs

njami

PROFESIONALNI KUVARI OTKRILI KAKO DA JAGNJEĆE PEČENJE ISPADNE SAVRŠENO: Morate da DODATE 1 sastojak, a evo i KADA

Uveliko je krenula sezona slava, a mnogi ljudi tada spremaju jagnjeće ili svinjsko pečenje

Objavljeno:

Pod terminom mlada jagnjetina podrazumeva se meso ove životinje ne starije od 3 meseca koje karakteriše nežno ružičasto meso i bela boja masnoća.

Ako nabavite lep komad jagnjetine, pripremite ga pomoću sledećih saveta kuvara:

Marinirajte u mirisnim začinima.

Meso, Jagnjetina
foto: Profimedia

Uveliko je krenula sezona slava, a mnogi ljudi tada spremaju jagnjeće ili svinjsko pečenje.

Jagnjetina ima opojnu aromu koju je moguće delimično neutralizovati ruzmarinom.

Veče pre pečenja iseckajte nežnu kožu jagnjetine, pa je natrljajte solju, domaćim maslinovim uljem, čenom belog luka i s nešto ruzmarina.

Pustite da se tako marinira u frižideru.

Ali, pazite da ne preterate s ruzmarinom! Ovo mediteransko bilje ima jak miris i mogao bi da prevlada celim jelom ako meso prekrijete njime. Dve grančice ruzmarina biće dovoljne za komad od nekoliko kilograma mesa.

1 / 5 Foto: Espreso.co.rs

Pecite "toplo" meso

Izvadite meso barem sat vremena pre pečenja iz frižidera i pustite da odstoji na sobnoj temperaturi.

Na taj način ćete izbeći ''šok'' koji bi meso doživelo ako ga iz hladnoga prebacite u vruće okruženje poput rerne. Osim toga, ispečeno meso imaće lepšu boju.

Jagnjetina, Pečenje
foto: Printscreen/youtube/MirzaNikšić

Ne preterujte s termičkom obradom

Ako meso okrećete na ražnju, onda ćete dobiti najravnomernije pečenje. Ako niste u mogućnosti da je pripremite na taj način, možete je ispeći i u rerni.

Meso treba da se peče otprilike sat vremena po kilogramu mesa, ali bolje ga je duže obrađivati na nižoj temperaturi nego skratiti proces, ali isušiti meso.

Jagnjetina
foto: Prinstcreen/Youtube/Sašina Kuhinja

Podlivajte janjetinu

Marinirani jagnjeći but možete staviti u rernu i peći nekoliko sati a da ga uopšte ne proveravate. Ipak, sočnije meso dobićete ako ga svakih pola sata podlijete kombinacijom domaćeg ulja, začina i vode.

Tokom pečenje pokrijte posudu s jagnjetinom poklopcem ili aluminijskom folijom kako bi se svi ukusi koncentrisali u mesu.

Pečenje, Hrana, meso
foto: Filip Plavčić

Poslužite sa stilom

Mlada jagnjetina najčešće se služi uz krompir pečen na masnoći ove životinje ili s korenastim povrćem.

Odlično se slaže s mladim lukom, graškom, kao i sosom na bazi crvenog vina te nanom.

Ako želite da unesete prefinjenost u proces pečenja jagnjetine, možete odabrati i pečenje jagnjećih kotleta ili od komadića napraviti gulaš.

(Espreso/Stil Kurir)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.