NJAMI
TRADICIONALNO SRPSKO JELO KOJE SE SPREMA OD SAMO 2 SASTOJKA: Generacije su se DAVILE u NJEMU, recept svi ZAOBILAZE
Ovo jednostavno jelo karakterističnog ukusa i načina pripreme do današnjih dana je zadržalo ritualna i običajna svojstva
Ukoliko niste probali sada je pravi trenutak.
Prema nekim tumačenjima dobio ime po belom siru i po tome što su ga češće spremali muževi, jer je za neprekidno mešanje smese u šerpi potrebna jaka muška ruka. Ovo jednostavno jelo karakterističnog ukusa i načina pripreme do današnjih dana je zadržalo ritualna i običajna svojstva.
Neizostavni je specijalitet na trpezama i danas, tokom mnogih tradicionalnih svečanosti, a služi se i u većini restorana u okolini Stare planine.
Belmuž je tradicionalni specijalitet iz planinskih krajeva jugoistočne Srbije, od Negotina, preko Svrljiga, do Pirota. Pravi se od mladog ovčijeg i kravljeg sira i projinog brašna. Belmuž se nalazi na listi nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije.
Od 2006. godine u Svrljigu se, u čast ovog jela, održava Belmužijada, tradicionalna privredno-turistička i kulturna manifestacija.
Organizuje se prvog vikenda u avgustu mesecu i traje tri dana.
Sastojci:
800 g mladog ovčijeg ili kravljeg sira
200 - 300 g projinog brašna
Priprema:
U šerpu stavite sir i na laganoj vatri mešajte dok se ne rastopi. Dodajte brašno i neprestano mešajte kako bi masnoća od sira izbila na površinu.
Dobiće se smesa nalik na kačamak. Servirajte toplo.
(Espreso/Stvar ukusa)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!