OBRATITE PAŽNJU
OVAKO SE PRAVI UNIVERZALNO TESTO ZA SVA PECIVA! Iskusna domaćica objašnjava šta je VEOMA VAŽNO da se DODA U NJEGA
Da bi vam kiselo testo uspelo postoje neka pravila kojih se morate obavezno pridržavati
Kuvarica Jelena Lela Petrović iz Jagodine otkrila je kako se pravi recept za univerzalno, kiselo testo
Da bi vam kiselo testo uspelo postoje neka pravila kojih se morate obavezno pridržavati.
Kvasac koji koristite mora biti svež, ja obično koristim svež, ne treba preterivati sa velikom količinom na 1 kg brašna dovoljno je 20 grama.
Kvasac stavite u mlaku vodu, ne sme biti ni hladna ni previše vruća, uz dodatak 1 kašičice šećera koji će potpešiti kvasac na fermetaciju. Ako su u pitanju peciva dodajte jaje i 1-2 žumanca i obavezno maslinovo ulje. Na kg brašna obično stavljamo 30 ml.
Dodati mlako mleko i brašno i preko brašna soli. Nikad so ne stavljati u dodir sa kvascem. Testo se mora dobro obraditi varjačom rukama da se testo naguta vazduha i na taj način će biti šušljikavo i penasto. Najbolje ako imate veći miker ili ako ste mlađi rukama testo vući u vis i lupati ga. Kad postane glatko malo ga pobrašnjiviti i pokriti 30 minuta da se udvostruči.
Važno je da testo ne prekiseli
Veoma je bitno da testo ne "pređe", odnosno da se ne prekiseli. Najbolje da stoji na sobnoj temperaturi. Na sto staviti što manje brašna da peciva ili hleb ne dobiju tvrdu koru. Testo mora još jedno narasti bar 20 min. (kiflice i td) i ide obavezno u vruću rernu obično na 180 stepeni oko 35-40 minuta u zavisnostiod debljinje testa.
(Espreso)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!