OVAKO PUNJENU BAKLAVU DO SADA NISTE SPREMALI: Odmah ćete ZABORAVITI na TRADICIONALNU kada vidite koliko je SOČNA
Baklava, Foto: Printscreen/Youtube/ Dalila Dragojevic93

preukusno

OVAKO PUNJENU BAKLAVU DO SADA NISTE SPREMALI: Odmah ćete ZABORAVITI na TRADICIONALNU kada vidite koliko je SOČNA

Ali, kako se vremena menjaju, tako se menjaju i recepti za tradicionalna jela, te se u baklave sve češće stavljaju sladoled i pistiće

Objavljeno: 15:38h

Baklava je vrsta vrlo slatkog deserta poreklom iz Turske. Međutim, domaćice sa naših prostora su se toliko izveštile u pravljenju baklave, da razlike u ukusu skoro i da nema.

Kada je reč o tradicionalnoj baklavi, ona se pravi od kora, oraha, cimeta, vode, šećera i soka od limuna i veoma je laka za pripremu.

Baklava
foto: Printscreen/Youtube/ Dalila Dragojevic93

Ali, kako se vremena menjaju, tako se menjaju i recepti za tradicionalna jela, te se u baklave sve češće stavljaju sladoled i pistiće.

S obzirom na to da je počela sezona slava, Telegraf je za vas pripremio recept za baklavu sa lešnicima i kremom, a verujemo da će vas ukus oboriti s nogu.

Sastojci:

500 g tankih gotovih kora

200 g maslaca

400 g krema

200 g pečenih lešnika

1 / 4 Foto: Printscreen/Youtube/ Dalila Dragojevic93

100 g meda

ulje za podmazivanje

sastojci za sirup:

3/4 šolje šećera

2,5 dl vode

sok od limuna

Priprema:

U manjoj šerpi pomešajte šećer, med i vodu i stavite da se kuva dok ne proključa. Zatim dodajte sok od limuna, smanjite temperaturu i ostavite da se sirpu krčka još desetak minuta.

Posle toga, ostavite sirup da se ohladi.

Otopite maslac, ali vodite računa da ne proključa.

Pleh u kom ćete peći podmažite, pa počnite sa ređanjem kora. Svaku koru poprskajte rastopljenim maslacem.

Baklava
foto: Printscreen/Youtube/ Dalila Dragojevic93

Poređajte pet kora, pa tu poslednju premažite kremom i pospite lešnicima. Postupak ponavljate dok vam ne nestane materijala.

Kada završite sa ređanjem, oštrim nožem isecite baklavu na rombove ili trouglove, po svojoj želji.

Sve prelijte preostalim puterom.

Baklavu pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni 40 minuta.

Kada je gotova, ostavite je da se prohladi desetak minuta, a onda je prelijte ohlađenim sirupom.

Kada se sasvim ohladi, baklava je spremna za služenje.

Prijatno!

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.