OVAJ KOLAČ JE BIO 80-IH NA VRHUNCU POPULARNOSTI: Cela Jugoslavija je MIRISALA NA NJEGA, IMALI SU GA U RUKAVU
Foto: Printscreen/youtube

OBRATITE PAŽNJU

OVAJ KOLAČ JE BIO 80-IH NA VRHUNCU POPULARNOSTI: Cela Jugoslavija je MIRISALA NA NJEGA, IMALI SU GA U RUKAVU

Iskusne domaćice su ga već pravile, a isprobajte i vi jer će vam se provereno dopasti

Objavljeno:

Raskošne torte su uvek bile omiljene, pogotovo ako se prave od čokolade ili oraha, ali i oni najjednostavniji i najjeftiniji kolači mogu da im pariraju. Naše bake su pravile žuti kolač sa višnjama ili lenju pitu čiji recepti su se prenosili s kolena na koleno, a kasnije je postao omiljen i ovaj neodoljivi i osvežavajući jugoslovenski kolač sa jabukama. Iskusne domaćice su ga već pravile, a isprobajte i vi jer će vam se provereno dopasti.

Sastojci:

Za koru:

4 jajeta

100 g šećera

200 g brašna

100 ml ulja

100 ml vode

1 kesica praška za pecivo

Za fil:

1 kg jabuka

80 g pudinga od vanile

100 g šećera

Za ukrašanjanje:

500 ml slatke pavlake

Priprema:

Odvojte žumanca i belanca, pa belanca pomešajte sa šećerom i umutite u čvrst šne. U žumanca dodajte ulje, vodu i prosejano brašno sa praškom za pecivo. Dobro sjedinite, pa dodajte u belanca i lagano promešajte. Sipajte dobijenu smesu u tepsiju koju ste premazali puterom (ili nauljili) i posuli brašnom. Pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 20 minuta. U šerpu sipajte vodu (900 ml) i dodajte šećer, a kada proključa dodajte jabuke koje ste sitno iseckali. Ostatak vode (100 ml) pomešajte sa pudingom i dodajte u jabuke. Kada jabuke budu gotove vruć fil sipajte preko kore. Ostavite da se ohladi na sobnoj temepraturi, a zatim stavite u frižider. Umutite slatku pavlaku i dekorišite kolač.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.