vaŽno
OVO JE NAJVEĆA OPASNOST KOKOSOVOG ULJA, LAŽU VAS DA JE NAJZDRAVIJE: Dr Svetlana Stanišić za ESPRESO otkrila ISTINU
U jednom istraživanju iz SAD koje je sprovedeno pre tri godine, 72% ispitanika se izjasnilo da veruje u superiornost kokosovog ulja
Doktor fizičke hemije i stručnjak za ishranu, prof. dr Svetlana Stanišić za portal Espreso govorila je o kokosovom ulju i zabludama o njegovoj lekovitosti.
Poznata doktorka osvrnula se na to odakle potiče priča o lekovitosti ove vrste ulja, i istakla u čemu smo svi grešili.
- U prodavnicama zdrave ishrane možemo naći kokosovo ulje, za koje veći deo populacije smatra da je ne samo sastavni deo zdrave ishrane, već i čudotvorna namirnica koja se koristi za održavanje kose, kože, prevenciju Alchajmerove bolesti, mršavljenje, regulisanje nivoa holesterola, bolesti srca i brojnih drugih oboljenja. U jednom istraživanju iz SAD koje je sprovedeno pre tri godine, 72% ispitanika se izjasnilo da veruje u superiornost kokosovog ulja. Ali ima li kokosove ulje ikakve prednosti u odnosu na druga ulja?- započela je dr Svetlana.
- Prvo, kad razmatramo lekovitost nekog novog proizvoda ne možemo da zaobiđemo interese industrije hrane. Industrija hrane zarađuje ogroman novac od egzotičnih rešenja za sve naše probleme. I industriji hrane uspeva da proda sve ta lepo upakovana egzotična rešenja jer kupci žele da veruju u čuda. I još kad postoji neka očigledna razlika u kvalitetu… tropska ulja su izuzeci jer su biljnog porekla, a imaju čvrstu konzistenciju na sobnoj temperaturi zbog svog hemijskog sastava, što je inače tipično za životinjske masti, nekad potpuno nevažna u suštini, onda to posebno doprinosi tome da ljudi veruju u posebnost nekog proizvoda- ističe dr Stanišić pa dodaje:
- Tako, tropska ulja, među kojima je i kokosovo ulje, za razliku od drugih biljnih ulja, sadrže veliku količinu zasićenih masnih kiselina, koje su tipične za životinjske namirnice. Za sada naučna istraživanja ne mogu baš da potvrde čudotvorna dejstva kokosovog ulja i jedino oko čega se svi slažu, a kad kažem svi mislim na WHO kao i druge relevatne institucije, to je da zasićene masti u koje spada i kokosovo ulje ne treba da prelaze 10% dnevnog kalorijskog unosa. Dakle, za prosečnu osobu koja unosi 2000 kalorija dnevno, 200 treba da bude dobijeno iz zasićenih masti, a to je oko 25 grama.
Odakle onda ta priča o lekovitosti kokosovog ulja?
- Priča verovatno potiče zbog izvesnih havajskih plemena koja dugo žive i retko umiru od srca i krvnih sudova, a koriste kokosovo ulje za svakodnevnu ishranu. Međutim, treba imati u vidu da ljudi koji žive na ostrvima kao što su Havaji imaju mnogo drugih razloga za dug život. Na primer, imaju tradicionalnu ishranu zasnovanu na dosta voća, salate, povrća i ribe zbog blizine mora, zatim udišu čistiji vazduh od ljudi koji žive blizu pustinje ili na zavučenom delu kontinenta, koji je daleko od mora, više se kreću, manje su gojazni i imaju više vitamina D jer je prijatnija klima, imaju bolje raspoloženje jer gledaju more i sunce. Tako da nije moguće tačno odrediti šta je pravi razlog njihove dugovečnosti i sigurno nije samo jedan i sigurno nije kokosovo ulje.
- Zabluda o lekovitosti kokosovog ulja povezana je i sa činjenicom da srednjolančane masne kiseline (medium-chain fatty acids), koje se nalaze u kokosovom ulju, imaju nekoliko dobrih osobina. Na primer povećavaju osećaj sitosti, utiču pozitivno na nivo holesterola u krvi, ne opterećuju jetru i pankreas koliko druge masti i manje nego druge masne kiseline podstiču abdominalnu gojaznost, tj. gojaznost u predelu stomaka. Međutim, ta razlika nije toliko značajna da bismo prevideli da je kokosovo ulje na kraju krajeva ipak samo zasićena mast. Da li postoje studije koje su pokazale da je kokosovo ulje zaista dobro za mršavljenje i zdravlje? Takve studije ne baš. Kokosovo koje sadrži 115 kcal po supenoj kašiki i teško da se može smatrati dijetalnom namirnicom.
Kao zaključak, dr Svetlana Stanišić ističe:
- Možemo reći da na tržištu postoje devičansko kokosovo ulje i rafinisano kokosovo ulje, oba imaju isti sastav kada su u pitanju masne kiseline, samo devičansko ulje ima veći potencijal kad su u pitanju zdravstveni efekti, jer ima više vitamina E, fitosterola i polifenola koji su dobri za prevenciju ateroskleroze. S druge strane ako se radi o fritezi, svejedno je šta ćete koristiti od ulja jer je temperatura friteze niža od tačke dimljenja skoro svih ulja, a sa druge strane, skoro je svejedno koje ulje ćete “maltretirati” u fritezi. Odnosno hrana iz friteze je loša po zdravlje i kokosovo ulje ne menja tu činjenicu. Imajući sve to u vidu, možemo zaključiti da je najveći razlog što proizvođači stavljaju kokosovo ulje u odeljak sa zdravom hranom, finansijski. Kokosovo ulje je po uticaju na zdravlje i telesnu masu relativno ravnopravno sa većinom životinjskih masti i drugih biljnih ulja, iako je i dalje bolja varijanta od margarina.- završila je doktorka.
Više informacija na ovu ili sličnu temu, potražite na njenom zvaničnom Jutjub kanalu.
(Espreso/ Vanja P.)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!