važno za sve
POJEDINU HRANU NIKAKO NE PODGREVAJTE VIŠE OD JEDNOM: Posledice su UŽASNE, OVO JE ČITAV SPISAK
Postoje neke namirnice koje ne bi smele da se podgrevaju a o tome ne znate ništa
Danas je normalna stvar da domaćice kada skuvaju ručak uglavnom to jelo podgrevaju.
Postoje neke namirnice koje ne bi smele da se podgrevaju a o tome ne znate ništa.
Važno da je upamtite savete inženjera biotehnologije Marije Rakić Ljubomirović koja je jednom prilikom otkrila koje namirnice nakon termičke obrade nikako ne treba grejati i kako se jela poput pilava, musake i sarme podgrevaju na bezbedniji način.
Takve su pečurke, kao i spanać, ali i drugo lisnato povrće i ono koje raste pod zemljom - šargarepa, celer, cvekla, krompir.
- Ovo povrće sadrži nitrate. Oni nisu opasni kada se prvi put skuvaju. Međutim, naknadnim podgrevanjem ti nitrati mogu da naprave problem - naglašava inženjer biotehnologije Marija Rakić Ljubomirović.
Biljno ulje koje je jednom upotrebljeno za prženje hrane nikako ne bi smelo da se koristi ponovo, a jela spremana sa njim takođe ne bi trebalo podgrevati.
Masti životinjskog porekla, poput svinjske masti, imaju višu tačku dimljenja pa se jela sa njima mogu podgrevati.
Kada je o supama i čorbama reč, ona objašnjava da se bujon može podgrevati a sve ono što je kuvano u njemu treba da bude oceđeno i da se posebno čuva u frižideru.
Prema rečima Marije Rakić Ljubomirović, zbog opasnosti da pirinač na sebi ima bakteriju Bacillus cereus, ni jela od ove namirnice ne bi trebalo podgrevati jer se na taj način ovaj mikroorganizam može razmnožiti, naročito ako je jelo stajalo duže na sobnoj temperaturi.
Jela od krompira ne podgrevati nikad
Spremljeni krompir koji je potamneo i dobio zelenkasto-plavkastu boju nikako ne sme da se jede.
- Postoji mogućnost da se razvila bakterija Clostridium botulinum. Pogotovo ako je prekriveno aluminijumskom folijom - naglasila je Rakić Ljubomirović dodajući da se krompir mora isključivo poklopljen čuvati u frižideru.
Pravilo je da se povrće koje raste ispod zemlje stavlja u hladnu vodu pre termičke obrade, dok se ono povrće koje raste iznad zemlje kuva kratko i stavlja se u toplu, kipuću vodu.
Piletinu, crveno meso, ribu niti jela spremljena sa njima ne bi trebalo podgrevati.
Sarma iako sadrži pirinač i crveno meso može da se podgreva, ali samo da se smlači u rerni zagrejanoj na 70 stepeni.
(Espreso)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!