preukusno
SVAKI JUGOSLOVEN SE SEĆA OVE PITE, NE RAČUNA SE AKO JE NISI JEO ZA DORUČAK: Danas se DOMAĆICE lome oko RECEPTA
Recept se prenosio sa kolena na koleno, a danas se retko kad sprema
Ova pita je bila redovna na doručku u Jugoslaviji.
Topi se u ustima zbog samog fila, a domaćice znaju tajnu.
Recept se prenosio sa kolena na koleno, a danas se retko kad sprema.
Sastojci: 400 g brašna 100 g masti 4 jajeta
350 g belog sira 500 ml mleka 200 ml vode
Srbi obožavaju pite i danas postoji toliko recepata, a ne zna se koji je lepši. Naravno, najpoznatija pita je burek, ali i ona sa zeljem, mesom ili krompiruša koja su jednako ukusne. Nebitno je da li koristite gotove kore ili ih sami razvlačite, pita je uvek dobrodošla na svakoj trpezi. Jugoslovenske domaćice su nekada pravile propeć, pitu koja je sada zaboravljena, a toliko je ukusna da se nećete zaustaviti na jednom parčetu.
Priprema: Vodu pomešajte sa brašnom i dodajte kašiku masti. Umestite testo i podelite na 5 delova. Razvucite svaki deo testa na krug veličine tanjira. Istopite mast, pa na prvo testo sipajte 2 kašike vrele masti i tako poređajte testo i mast dok ne utrošite četiri testa.
Četvrto testo se ne premazuje mašću. Razvucite testo da bude veće od tepsije u kojoj ćete peći. Stavite testo u tepsiju, a ivice neka budu preko nje. Umutite jaja, mleko i sir i pola smese sipajte preko testa.
Zatim stavite peto testo i razvucite tako da pokrije ceo fil, pa onda sipajte ostatak fila. Krajeve pite koji vire preko tepsije ubacite unutra. Pecite u zagrejanoj rerni na 220°C oko 20 minuta.
(Espreso/Stvar ukusa)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!