SVAKI JUGOSLOVEN SE SEĆA OVOG KOLAČA, NEMA KO SE NIJE DAVIO U NJEMU: Danas se DOMAĆICE trkaju koja će UZETI RECEPT
Kolač, Foto: Printscreen/Youtube/ Bakina Vanglica

poslastica

SVAKI JUGOSLOVEN SE SEĆA OVOG KOLAČA, NEMA KO SE NIJE DAVIO U NJEMU: Danas se DOMAĆICE trkaju koja će UZETI RECEPT

Ništa prostije, a ni ukusnije nije postojalo

Objavljeno: 13:12h

Ovaj kolač je bio jedan od omiljenih na trpezama širom Jugoslavije.

Spremao se u vreme slava, praznika i rođendana.

Ništa prostije, a ni ukusnije ne postoji.

Čupava pita
foto: Printscreen/Youtube/ Bakina Vanglica

Sastojci:

500 g brašna

1 kesica praška za pecivo

200 g šećera

2 kesice vanilin šećera

1 jaje

200 g masti

6 kašika mlevenih oraha

2 kašike griza

1 / 4 Foto: Printscreen/Youtube/ Bakina Vanglica

300 g pekmeza od šljiva

Čupava pita važila je za jedan od omiljenih kolača u staroj Jugoslaviji, skoro svaka domaćica znala je da ga umesi.

Predivan starinski kolač koji je bio jedan od najpopularnijih u staroj Jugoslaviji. Vrlo je ukusan i ekonomičan, sve sastojke već imate u kuhihinji. Original recept vratiće vas u neka stara vremena.

Priprema:

Čupava pita
foto: Printscreen/Youtube/ Bakina Vanglica

U dublju činiju staviti mast, šećer, jedan vanilin šećer i celo jaje, pa sve dobro umutiti mikserom. Zatim pomešati brašno sa praškom za pecivo, pa pola mere dodati u činiju sa mašću i mutiti još par minuta. Isključiti mikser, pa u smesu dodati ostatak brašna, brzo mešati vrhovima prstiju da se naprave grudvice i da se sve lepo sjedini.

Malo više od polovine smese sipati u pleh obložen pek papirom, te dobro utapkati prstima. Zatim premazati pekmezom, a u ostatak smese od brašna, dodati mlevene orahe, drugu kesicu vanilin šećera i griz, pa kašikom ravnomerno sipati smesu preko pekmeza. Kolač peći u zagrejanoj rerni, na 180 C oko pola sata i dok korica lepo ne porumeni.


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.