SAMO OVAKO SE PRAVI ORIGINALNA BAKLAVA, NIJEDAN DRUGI NAČIN NE VALJA: Ove TRIKOVE morate da ZNATE
Baklava, Foto: Printscreen/Youtube/ Domaći Kuhar

prava poslastica

SAMO OVAKO SE PRAVI ORIGINALNA BAKLAVA, NIJEDAN DRUGI NAČIN NE VALJA: Ove TRIKOVE morate da ZNATE

Jedna žena je otkrila recept koji će mnoge domaćice oduševiti

Objavljeno: 20:30h

Baklava je poslastica koja je veoma popularna kod nas.

Žene je često spremaju, a postoje razne verzije pravljenja.

Jedna žena je otkrila recept koji će mnoge domaćice oduševiti.

Ovako se najbolje pravi baklava.

1 / 5 Foto: Printscreen/Youtube/ na Samirin način

Munevera Mulalić iz susedne Bosne i Hercegovine nije profesionalna kuvarica, ali njeni recepti koje deli na Facebooku i Instagramu toliko oduševljavaju ljude da je postala sve popularnija na ovim prostorima.

Kako kaže, poseban ukus daje tirit pomešan s orasima, a evo kako to sve da napravite.

Treba vam:

1 okrugla posuda za kolače

1 kg jufki za baklavu 500 grama maslaca

Baklava
foto: Printscreen/Youtube/ na Samirin način

1-2 žlice ulja 800 grama mlevenih oraha

1 jaje + 1 kašika maslaca + malo brašna - za tirit

1 šolja šećera za orahe + 2 kg šećera za preliv

2 litre vode

Priprema:

Prvo napravite tirit. Umutite jaje i maslac, pa dodajte brašno dok ne dobijete sitne mrvice. Još ga usitnite rukama i prebacite u jednu tepsiju da se posuši. Ovo možete napraviti nekoliko sati ili dan pre slaganja baklave. Pomešajte ga s mlevenim orasima i šoljom šećera kada je suv.

Baklava
foto: Printscreen/Youtube/ na Samirin način

Istopite maslac i uklonite belu penicu jer može dati gorki okus baklavi kada se ispeče. Namastite dno posude i stavite 5 jufki jednu na drugu - između ih možete malo namastiti. Stavite smesu od oraha i tirita, pa ponovite postupak. Na završni sloj stavite 3-4 jufke, i namastite ih uljem. Izrežite baklavu na komade koji vam odgovaraju i prelijte preostalim maslacem, pa ostavite pola sata da upije masnoću.

Pecite je na 150°C, a nakon što porumeni smanjite temperaturu na 130°C, jedno sat i pol do dva, prenosi Klix.

Baklava
foto: Printscreen/Youtube/ na Samirin način

Dok se baklava peče pripremite preliv. Pomešajte šećer i vodu i jedan lonac i stavite da se kuhaju. Nakon što dobijete blago ljepljivu teksturu, ostavite da se ohladi - nikako ne sme biti vruć kada ga stavljate preko baklave. Izvadite baklavu kada je gotova i pustite da se malo ohladi. Zalijte polako, od jednog kraja posude do drugog. Pustite da se sve upije i spremna je za posluživanje.

(Espreso/Klix)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.