isprobajte ako već niste
SVAKI JUGOSLOVEN JE VOLEO JESTI OVO JELO, RECEPT JE BRUTALNO STAR: A Srbi su ga danas GOTOVO I ZABORAVILI
Služite sa kiselom pavlakom kao prilog ili samostalno jelo
Jugosloveni su voleli da jedu žgance, jeftino jelo od krompira i brašna, koje je danas zabravljeno.
Mnoge generacije su odrasle na jelu koje se danas retko pravi, a to su žganci. Jelo dolazi iz Slovenije i Hrvatske, a može da se pravi samo od brašna i vode, a možete da dodate i krompir.
Žganci dosta podsećaju na palentu, a priprema nije komplikovana, ali zahteva malo truda. Služite sa kiselom pavlakom kao prilog ili samostalno jelo.
SASTOJCI:
7 krompira
150-200 g brašna
1 kašika masti
180 g kisele pavlake
PRIPREMA:
Krompir ogulite i isecite kockice.
Pokrijte dno većeg i dubljeg tiganja krompirom, pa sipajte vodu da pokrije krompir i dodajte još 2 prsta preko.
Posolite i poklopite, pa kuvajte dok ne omekša, nekih 15 minuta.
Ispasirajte krompir u tiganju sa sve vodom.
Zatim postepeno dodajte brašno i mešajte konstantno.
Treba da dobijete teksturu pirea. Ako je potrebno dodajte još brašna, ali nemojte da preterujete.
Kuvajte na tihoj vatri i mešajte konstatno da vam ne zagori, nekih 20 minuta.
U drugi tiganj sipajte mast i kada se istopi dodajte pavlaku.
Kuvajte na tihoj vatri dok se pavlaka skroz ne zagreje, a zatim krompir sipajte u neku posudu i prelijte pavlakom.
(Espreso)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!