njamiii
JUGOSLOVENI SU SE DAVILI U OVOM JELU SVAKI DAN: Recept je skroz ZABORAVLJEN
Karakteristično je to što se nekada spremalo u zemljanom loncu i što se tokom kuvanja posuda nikako se otvara i jelo se ne meša, već se ukusi međusobno sami povezuju
Bosanski lonac je tradicionalno jelo koje su pravile domaćice širom bivše Jugoslavije, tačnije iz Bosne i Hercegovine kako mu ime kaže.
Ovo je proveren recept. Najlepši je da se pravi u zemljanoj posudi, a jelo se praktično sprema samo od sebe.
Nekada se smatralo jednostavnim seljačkim jelom, ali je vremenom preraslo u svojevrstan specijalitet. Karakteristično je to što se nekada spremalo u zemljanom loncu i što se tokom kuvanja posuda nikako se otvara i jelo se ne meša, već se ukusi međusobno sami povezuju, piše Stvar ukusa.
Sprema se od tri različite vrste mesa, a ukoliko niste ljubitelj nekog, možete da ga napravite samo od junetine ili svinjetine.
Sastojci:
1 kg mešanog mesa (junetine, svinjskog i jagnjetine)
1 srednja glavica kupusa
2 glavice luka
3 čena belog luka
2 paškanata
2 korena celera
4 paprike babure
3 paradajza
500 g krompira
200 ml soka od paradajza
200 ml belog vina
1 kašika začinske paprike
2-3 lista lovora
so, biber
Priprema
Crni luk sitno iseckajte, pa ispržite na ulju da se zastakli. Nakon toga dodajte i meso isečeno na kockice (ostavite i masnije delove) i sitno naseckan beli luk. Dok se meso krčka pripremite povrće. Krompir oljuštite i isecite na četvrtine, šargarepu, celer i paškanat na kolutove, kupus i papriku isecite na krupnije komade.
Kada je meso porumenelo, u veći lonac, najbolje zemljani, složite naizmenično meso i povrće, sve žačinite po ukusu i dodajte lovorov list. Po vrhu stavite svež paradajz isečen na kolutove. Prelijte sokom od paradajza, belim vinom, i ako je potrebno, dolijte i malo vode, da ogrezne. Ne treba sipati previše tečnisti, jer će u toku kuvanja povrće pustiti svoj sok.
(Espreso / Stvar ukusa)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!