SRBI ĆE ZBOG OVAKVE PITE OTIĆI PRAVO U PAKAO! Bosanski RECEPT zbog kojeg valja "OMASTITI BRK"
Foto: Baka Jela Petrović

isprobajte ako niste

SRBI ĆE ZBOG OVAKVE PITE OTIĆI PRAVO U PAKAO! Bosanski RECEPT zbog kojeg valja "OMASTITI BRK"

Pomešati sir sa jajima viljuškom i posoliti po ukusu. Odložiti sa strane

Objavljeno:

Sastojci

Za testo:

600 g brašna

1 kašika ulja

1 kašika sirćeta

so

Za fil:

400-500 g sitnog sira

2 jajeta

so

Za pomastu:

mleko

pavlaka

so

Priprema

1 / 5 Foto: Printscreen

Umesiti mekano testo sa toplom vodom. Podeliti ga na 2 jufke (na dva dela), staviti ih na tacnu i pouljiti. Zatim prekriti kesom i krpom, i staviti na neko toplo mesto. Ostaviti da malo odstoje.

Pripremiti fil. Pomešati sir sa jajima viljuškom i posoliti po ukusu. Odložiti sa strane.

Posuti radnu površinu brašnom. Samo mesto gde ćete staviti jufku (ne po celom stolu). Imajte u vidu da Vam je potreban veći sto. Razvijati testo velikom tj dužom oklagijom. Razviti neke srednje veličine, zatim prebaciti testo preko oklagije i razvući koliko možete rukama. S tim da pazite da kora ne puca. Zatim položiti razvučenu koru na sto, pouljiti, rukama svuda natapkati. A onda ponovo razvući koliko možete do ivica stola. Da bude što tanja kora, skoro providna.

Kada ste razvukli koru pola fila stavljate preko. Ja to obično radim viljuškom. Razbacam svuda po malo. Zatim sledi uvijanje kora što radite tako što uzmete širu ivicu stolnjaka i povlačeći stolnjak zamotavate do pola stola tj kore. Isto tako i sa druge strane.

Pouljite pleh u kome će se peći pita i ređajte (secite) prethodno uvijenu koru.

Isto sve uradite i sa drugom jufkom. Kada napunite pleh pouljite preko pitu i ubacite da se peče na max tempereturu. Pomastu spremiti par minuta pre nego što ćete izvaditi pitu. Pomešati malo mleka, pavlake i soli, ostaviti da provri i skinuti sa ploče. Kad pita porumeni, izvaditi je i preliti pomastom. Pazite da ne preterate da ne bi bila previše gnjecava, a ni da zafali (da ne bude suva).

SAVET

Ako želite burekušu onda su vam potrebni meso i krompir po želji za fil (koji pobiberite malo kad stavite na koru, kao i za samu krompirušu... a za pomastu se koriste voda i ulje). Dok je za zeljanicu potrebno zelje i sir (pomasta kao i za sirnicu) :) Neophodno je malo vežbanja kako bi razvijanje kore svaki put išlo sve brže. :) Nadam se da sam uspela sve lepo da opišem i objasnim.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.