prijatno
NAPRAVITE TAVČE NA GRAVČE PO ORIGINALNOM MAKEDONSKOM RECEPTU: Zbog UKUSA ćete ODLEPITI
Možete ga poslužiti samo uz neku sezonsku salatu ili uz kobasice ili neko drugo meso na roštilju
Tavče na gravče je tradicionalno makedonsko jelo od pasulja. Varijante na temu ovog jela mogu da se nađu širom regiona, veoma je slično našem prebrancu.
Svakako pravi jesenji obrok, koji je najlepši ako se peče i služi u tradicionalnoj neglaziranoj zemljanoj posudi.
Sastojci:
- 1 kg pasulja tetovca
- 500 g crnog luka
- 1 struk praziluka
- 2-3 čena belog luka
- 100 ml ulja ili masti
- 2 kašike brašna
- 1 kašika začinske paprike
- pola kašičice ljute začinske paprike
- 1 lovorov list
- 1 kašika sitno iseckanog peršuna
- 1 paradajz
- 2-3 sveže paprike
- so, biber, suvi biljni začin po ukusu
Priprema:
Oprati pasulj i potopiti ga preko noći.
Pasulj treba skuvati, tako što se dva puta prosipa voda kada provri, a potom ga, u trećoj vodi kuvajte, ali toliko da vam zrna ostnu cela. Ocedite da toliko da malo ogrezne u vodi.
U dublju šerpu sipajte ulje ili mast i zagrejte. Dodajte sitno iseckan luk i praziluk i pržite na tihoj temperaturi dok ne omekša.
Dodajte lovorov list, začinsku papriku, brašno, so, biber, suvi biljni začin i sve dobro izmešajte. Na kraju dodajte sitno iseckan beli luk i skuvani pasulj sa vodom.
Pripremljen pasulj prespite u tepsiju za pečenje ili u glinenu posudu. Pospite iseckanima peršunom.
Preko stavite paradajz isečen na kolutove, paprike isečene na polovine i očišćene od semenki.
Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 30 do 45 minuta. Kad se na gornjem sloju stvori mala korica i polako krčka, gravče je gotovo.
Možete ga poslužiti samo uz neku sezonsku salatu ili uz kobasice ili neko drugo meso na roštilju.
(Espreso/Telegraf)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!