ZIMNICA
OVAKO SE NA LESKOVAČKI NAČIN SPREMA LJUTENICA: Prava SRPSKA ZIMNICA, tajna se krije u OVAKVIM PAPRIKAMA (RECEPT)
Sastojci uključuju paprike, beli luk, ulje, šećer, so i paradajz
Nema ništa lepše od domaće ljutenice. Obogatite zimnicu i ovim receptom.
Ljutenica je začinjen specijalitet od povrća, po teksturi i ukusu sličan ajvaru, ali je nešto ljućeg ukusa. Popularna je u srpskoj, bugarskoj i makedonskoj kuhinji. Sastojci uključuju paprike, beli luk, ulje, šećer, so i paradajz.
Sastojci: 1,5 kg paprike 1 kg zrelog paradajza pola kg ljutih papričica 100 ml vinskog sirćeta 200 ml ulja
Priprema:
Paradajz najpre prelijte vrelom vodom kako biste ga lakše oljuštili. Isecite ga na četvrtine i stavite u šerpu zajedno sa vinskim sirćetom, šećerom i biberom. Promešati sve, staviti na ringlu i pržiti. Kad počne da vri neka vri 1 sat.
Najveća razlika između ljutenice i ajvara je u tome što ljutenica može da se sprema od termički neobrađene paprike.
Sveže ljute papričice i papriku sameljite na mašini za meso, dodajte sve u šerpu i pustite da se kuva jos 1,5 sat, uz povremeno mešanje. Pred kraj kuvanja posoliti po ukusu i dodati beli luk iseckan sitno i kesicu konzervansa na kraju. Dobro sve izmešati sipati u sterilisane tegle, sačekati da se ohladi i odložiti u ostavu.
(Espreso / Stvar ukusa)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!