OVAKO SE NA LESKOVAČKI NAČIN SPREMA LJUTENICA: Prava SRPSKA ZIMNICA, tajna se krije u OVAKVIM PAPRIKAMA (RECEPT)
Leskovačka ljutenica, Foto: Printscreen/Youtube/ Adrijana Nikolic

ZIMNICA

OVAKO SE NA LESKOVAČKI NAČIN SPREMA LJUTENICA: Prava SRPSKA ZIMNICA, tajna se krije u OVAKVIM PAPRIKAMA (RECEPT)

Sastojci uključuju paprike, beli luk, ulje, šećer, so i paradajz

Objavljeno: 19:54h

Nema ništa lepše od domaće ljutenice. Obogatite zimnicu i ovim receptom.

Ljutenica je začinjen specijalitet od povrća, po teksturi i ukusu sličan ajvaru, ali je nešto ljućeg ukusa. Popularna je u srpskoj, bugarskoj i makedonskoj kuhinji. Sastojci uključuju paprike, beli luk, ulje, šećer, so i paradajz.

Ljutenica, Leskovačka ljutenica
foto: Printscreen/Youtube/ Adrijana Nikolic

Sastojci: 1,5 kg paprike 1 kg zrelog paradajza pola kg ljutih papričica 100 ml vinskog sirćeta 200 ml ulja

1 / 4 Foto: Printscreen/Youtube/ Adrijana Nikolic

Priprema:

Paradajz najpre prelijte vrelom vodom kako biste ga lakše oljuštili. Isecite ga na četvrtine i stavite u šerpu zajedno sa vinskim sirćetom, šećerom i biberom. Promešati sve, staviti na ringlu i pržiti. Kad počne da vri neka vri 1 sat.

Najveća razlika između ljutenice i ajvara je u tome što ljutenica može da se sprema od termički neobrađene paprike.

Ljutenica, Leskovačka ljutenica
foto: Printscreen/Youtube/ Adrijana Nikolic

Sveže ljute papričice i papriku sameljite na mašini za meso, dodajte sve u šerpu i pustite da se kuva jos 1,5 sat, uz povremeno mešanje. Pred kraj kuvanja posoliti po ukusu i dodati beli luk iseckan sitno i kesicu konzervansa na kraju. Dobro sve izmešati sipati u sterilisane tegle, sačekati da se ohladi i odložiti u ostavu.

(Espreso / Stvar ukusa)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.