ISPROBAJTE
RECEPT ZA ORIGINALNI FRANCUSKI BURGUNDSKI GULAŠ! Klasika njihove kuhinje, POLIZAĆETE PRSTE (VIDEO)
Francuski goveđi gulaš (Boeuf Bourguignon) je klasik francuske kuhinje, a kao što i sami naziv govori, jelo potiče iz francuske pokrajine Burgundije poznate po dobroj govedini i crnom vinu, što su upravo dva glavna sastojka ovog specijaliteta
Kao i svaki specijalitet i ovo jelo ima bogatu istoriju, ali i brojne varijacije, zato vam donosimo onu klasičnu, sa kojom nema greške!
U vreme srednjeg veka u francuskim selima nastala je prva verzija burgundskog gulaša.
Seljaci su tada koristili ostatke mesa i kuvali ih u vinu sa začinskim travama dok ne bi omekšali, a prolaskom vremena jelo je počelo da dobija na važnosti, da bi s početkom 20. veka došlo i do prvih francuskih bistroa.
Tada je i šef Auguste Eskofier zapisao recept u svom kuvaru, da bi novu dozu popularnosti jelo steklo kada je objavljeno 60-ih godina prošloga veka u sklopu kuvara "Mastering the Art of French Cooking" Džulije Čajld.
"Boeuf Bourguignon" slavi arome junetine i crnog vina, zato vam je neophodan dobar komad junetine, kvalitetno crno vino, mediteranski začini, dosta luka i šargarepe koji će da da slatkoću i mali šampinjoni koje treba da se poprže na puno maslaca da karamelizacijom dobiju lepu zapečenu koricu punu ukusa, a potom se ubace u sos kako bi ga dodatno oplemenili.
Ovaj specijalitet se najpre sprema na šporetu, a potom se sve dovršava laganim kuvanjem na nižoj temperaturi u rerni, a što se priloga tiče, tradicionalno se jede pire krompir i hleb.
Recept za francuski goveđi gulaš
Potrebno je:
- 900 g juneće lopatice
- 100 g špeka
- 3 šargarepe
- 2 luka
- 2 češnja belog luka
- 400 g malih šampinjona
- maslac
- maslinovo ulje
- 500 ml goveđeg bujona
- 400 ml crnog vina
- glatko brašno
- 1 kašičica koncentrata paradajza
- sveže začinsko bilje
- biber
- so
Priprema:
Meso očistite od viška masnoće i naseckajte na srednje velike komade, a potom posolite. Uvaljajte komade mesa u glatko brašno. U šerpi kratko na malo maslinovog ulja popržite špek naseckan na deblje komade. Izvadite špek, a na preostaloj masnoći kratko zapecite meso sa svih strana da dobije koricu.
Ne stavljajte celu količinu mesa odjednom, nego pržite u više navrata. Nakon što je meso zapečeno, izvadite ga iz šerpe, pa u njega ubaci sitno seckani luk. Dinstajte dok malo ne omekša, pa dodajte šargarepu naseckanu na kolutiće i dinstajte dok blago ne omekša.
Dodajte kašičicu koncentrata paradajza, a potom i špek i meso, pa sve polijte bujonom i vinom. Ubacite i buket začinskog bilja, posolite i pobiberite i pustite da provri.
Kada gulaš provri, poklopite šerpu, pa ga ubacite u prethodno zagrejanu na 160 stepeni i kuvajte 2,5 do 3 sata. Pred kraj (zadnjih 30 minuta) u gulaš ubacite i šampinjone prethodno sotirane na maslacu do zlatnožute boje.
(Espreso)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!