recept
NAJTRAŽENIJI RECEPT ZA VRANJANSKU TARANU! Jug Srbije živi na njoj, obavezno probajte
Povrće izdinstati kratko, znači od svega po jedan komad ili šta imate u frižideru, nista nije obavezno
Vranjanska tarana je tradicionalno jelo sa juga Srbije, koje je ovih dana steklo veliku popularnost
Ako do ovog trenutka niste probali da ga napravite, danas je pravo vreme.
SASTOJCI:
Za taranu
2 jajeta
2-3 kašike mineralne vode
prsohvat soli i oštro brašno
Za đuveč
1 manje pile
1 glavica crnog luka
1 šargarepa
1 zelena paprika šilja ili crvena
1 paškanat
parče celera
malo peršuna
1-2 čena belog luka
2 šake listova tarane domaće velicine 3,4cm (iscepkajte)
ulje
začin
biber
2,3 lista lovora
Priprema tarane:
U činiju stavite polovinu brašna i u njega umešajte jaja. Dodajte postepeno i ostatak brašna. Testo nije potrebno dugo mesiti, dovoljno je da sve sjedinite. Bitno je da testo bude suvo i tvrdo kako biste ga mogli narendati. Za rendanje uzimajte manje komade testa, lakše je. Samo vodite računa da ne narendate i prste zajedno sa testom. Testo rendajte na krupnije rende za krupnije komadiće, a na sitno za male mrvice testa koje će izgledom najviše podsećati na kus-kus.
A evo još jednog vrlo popularnog recepta Vranju!
Priprema
Pile skuvati i ostaviti da se ohladi. Povrće izdinstati kratko, znači od svega po jedan komad ili šta imate u frižideru, nista nije obavezno. Začiniti ga po ukusu, i razliti po dnu tepsije, dodati piletinu iskidanu na tanke listiće, bez kože i kostiju, i posuti po tepsiji preko povrća. Sve naliti vodom u kojoj se pile kuvalo, koliko da se ima u čemu peći, ne previše vode, pobacati nepravilno listiće testa tarane, a može u bilo koja makarona. Odozgo posuti listovima lovora i peršuna i peći 30 minuta dok voda ne ispari, može i kraće.
(Espreso / Najžena)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!