LETNJI MEDITERANSKI PASULJ ZA VRELE DANE: Klot, a bogat iznitra, GRCI se dave u ovoj varijanti JELA! (RECEPT)
Pasulj, Foto: Printscreen/Youtube/ Home kitchen with Danny

kakav obrok!

LETNJI MEDITERANSKI PASULJ ZA VRELE DANE: Klot, a bogat iznitra, GRCI se dave u ovoj varijanti JELA! (RECEPT)

Bez mesa, zaprške i zasićenih masti, ovaj pasulj predstavlja savršeno balansiran obrok za celu porodicu

Objavljeno:

Čorbast pasulj usred Grčke?! Nema šanse, rekli bi ste vi,a zapravo ovo tradicionalno nazvano „jelo siromašnih“ predstavlja omiljeni zimski obrok svakog Grka.

Možemo, dakle, zaključiti da je pasulj još jedna neraskidiva spona između srpskog i grčkog naroda. I pošto oni ovde kraj obale plavog mora, nemaju pri ruci dimljenu kolenicu da zamiriše, morali su da smislie savrseno dobar recept da bi klot pasulj bio bar približno ukusan.

1 / 6 Foto: Printscreen/Youtube/ Mama Buba

Bez mesa, zaprške i zasićenih masti, ovaj pasulj predstavlja savršeno balansiran obrok za celu porodicu.

Sastojci:

500g belog pasulja tetovca

3 šargarepe isečene na sitne kockice

2 crna luka sitno seckana

2 štapića celera sitno seckana

1 manji praziluk

1 crvena paprika šilja

2 kašike paradajz koncentrata ili čaša pelata

Lovorov list

Maslinovo ulje

Vegeta, so i biber

Priprema:

Pasulj potopimo veče pre same pripreme u dosta hladne vode sa malo soli. Ako ste te sreće da imate provereno dobar pasulj, koji se lako raskuva možete zaobići ovaj korak. Ako ste loše sreće da je pasulj lošijeg kvaliteta možete ga potopiti u hladnu vodu u koju dodate kašiku sode bikarbone.

Ispiramo pasulj pod mlazom vode, sipamo ponovo hladnu vodu, koliko da prekrije pasulj, dodamo lovorov list i kuvamo na srednjoj vatri oko 40 minuta dok na pola ne omekša.

Procedimo pasulj i ostavljamo ga po strani da pripremimo povrće koje smo sitno iseckali prethodno.

Pasulj
foto: Printscreen/Youtube/Jelajelena Petrovic

Na maslinovom ulju dinstamo luk i praziluk dok ne postanu providni. Dodajemo šargarepu, celer i papriku i na kraju paradajz. Savetujem da u super marketu potražite paradajz koncentrat u vidu paste koji kada se proprži na ulju pušta sve svoje arome i daje jedinstven ukus. Dovoljno je samo kašika, dve da zameni čitavu konzervu pelata, koji naravno možete koristiti za ovaj recept. Vraćamo i pasulj u šerpu, prelivamo uvek toplom vodom da se ne prekine proces kuvanja. Dodajemo vegetu i nastavljamo kuvanje u poklopljenoj šerpi bar još pola sata.

Pasulj
foto: Profimedia

Kada je pasulj potpuno omekšao dodajemo malo maslinovog ulja i mešamo po mogućstvu drvenom kašikom. Primetićete da se jelo divno zgsnulo, miriše još lepše a na ovaj način smo sačuvali i sve nutritivne vrednosti svežeg ulja. Servirajte uz kozji sir i masline ili u vreme posta sa turšijom i svežim hlebom.

Da li ste ikada jeli laganiji a bogatiji čorbast pasulj? Isprobajte i recept monaha za savršen pasulj.

Prijatno!

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.