njeno veličanstvo - sarma
OVO JE NAJBOLJA SLAVSKA SARMA: Kako se samo UVIJA (RECEPT)
A ovaj recept je nepogrešiv
U Srbiji ne postoje standardne mere za veličinu sarme. U nekim domaćinstvima se preferiraju velike sarme, širine pesnice, dok u drugim neretko budu u pitanju duplo manje. Male sarme su zgodnije za rukovanje, ali zahtevaju i više posla oko pripreme.
Što se tiče ukusa, neki preferiraju isključivo juneće meso, a drugi se opredeljuju za mešano, svinjsko i juneće.
A ovaj recept je nepogrešiv.
Sastojci
Potrebno je:
- 5 glavica kiselog kupusa
- 2 kg junećeg mlevenog mesa
- 1 kg svinjskog mlevenog mesa
- 500 g dimljene slanine
- 300 g pirinča
- 4 srednje glavice crvenog luka
- 6 čena belog luka
- 1 kašičica bibera
- 2 kašike aleve paprike
- 2 kašike suvog biljnog začina
- 2 kašike masti
- 1 kašika brašna
- 1 kg suvih rebara
Priprema
Pripremiti sud za mleveno meso pa preko njega staviti: Sitno iseckane dimljene slanine (na kockice), pirinač, iseckan crveni i beli luk, začin, biber i alevu papriku. Dobro izmešati rukama da se sastojci sjedine.
Odvojiti liske od glavica i odstraniti deblji deo lista. Za oko 80 sarmi. Lonac u kome ćete kuvati namazati sa jednom kašikom masti, pa po dnu poređati lošije liske koje ne možete koristiti za uvijanje.
Pripremljenje sarme poređati u dublju šerpu tako što ćete posle prvog reda uklopiti i suva rebra. Ne sumnjam u vašu kreativnust, ali trebalo bi da se sve lepo uklopi.
Tako složene prekriti sa liskama pa kuvati na tihoj vatri. Ja sam recimo kuvao od petka pre podne do subotnjeg ručka, pa sam dobio toliko pohvala da me je već bilo sramota. :) Posle 24 h kuvanja sam je zapržio sa 1 kašikom masti i 1 kašikom brašna i ostavio do ručka.
(Espreso / Recepti.com)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!