POSLASTICA
ORIGINALNIJI RECEPT OD OVOGA NEĆETE PRONAĆI: Evo kako se pravi MOSKVA ŠNIT omiljena BEOGRADSKA TORTA
Ono što ima u ponudi su razne varijacije na temu
Nigde na internetu nećete naći originalni recept za Moskva šnit tortu, jer je to strogo čuvana tajna. Ono što ima u ponudi su razne varijacije na temu, Noizz vam predstavlja jedan od najboljih i najpribližniji originalu.
Potrebno je
za kore
16 belanaca
16 kašika šećera
400 gr mlevenih oraha
4 kašike brašna
Ako slušamo savete Anice Džepine, koja je 1974. osmislila ovu tortu, u korice bi zapravo trebalo stavljati po jednu kašiku brašna i mlevenog peti ber keksa, koji im daje masnoću.
za fil
6 žumanaca
20 kašika šećera
375 gr putera i 250 gr margarina
250 g prah šećera
četiri kesice vanilin šećera
200 + 100 gr šlaga
300 ml prokuvanog mleka
100gr lešnika
100gr badema
višnje bez koštica, najmanje 500gr, a ja stavim i više , nekada i više od klograma, ništa ne smeta- mogu da se kratko probare i stave u cediljku da se dobro ocede
oceđen ananas iseckan na komadiće,iz jedne veće konzerve.
Po receptu autorke ove torte višnje obavezno prokuvati i to gusto, (kao i ananas ako ga sami kuvate), a zatim ih procediti, kako bi ona mogla dugo da stoji.
Priprema:
Ispeći četiri kore od po četiri belanca, mikserom umućena s 4 kašike šećera, kojima se zatim doda 100 gr mlevenih oraha, koji se umešaju varjačim, zajedno s jednom kašikom brašna. Peći na pouljenom pek papiru, u rerni zagrejanoj na 200 stepeni, a posle stavljanja pleha temperatura se smanji na 150 stepeni.
Na pari skuvati fil od 16 žumanaca i 20 kašika šećera, koji se povremeno meša i kada se skine s vatre.
Posebno umutiti puter i margarin s prah šećerom i vanilom pa sjediniti s ohladjenim kremom od žumanaca.
Umutiti 200 gr šlaga s malo manje od 200 ml mleka, da bude jako čvrst i sjediniti ga s filom. A 100 gr šlaga umutiti s malo više od 100 ml mleka, da bude za nijansu ređi. Ispeći lešnik u rerni, staviti ga u kesu i izdrobiti oklagijom.
Napomena- po originalnom receptu nema četvrte korice i ne koristi se lešnik.
Badem potopiti u vrelu vodu, pa ga oljuštiti, osušiti i iseći na listiće.
Filovanje - prvu koru mazati četvrtinom fila, dobro utapkati sve višnje i preko namazati tankim slojem ređeg šlaga, koji stavljam kako bi se sledeća kora dobro zalepila za višnje. Staviti drugu koru, premazati filom, staviti ananas, pa premazati ređim šlagom. Zatim ide treća kora, fil preko, drobljeni lešnik, ređi šlag. Četvrta kora se premaže filom, pa šlagom i preko se posipa listićima badema.
Napomena - ako ne volite višnje ili ananas, možete ih zameniti seckanim kivijem ili prokuvanim i ocedjenim kockicama kiselkastijih jabuka ili breskvi. Ako vam usfali lešnik, možete ga zameniti i seckanim orasima, piše blog Negoslava.
(Espreso / Blog Negoslava)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!