FUZIJA UKUSA
ALBANSKI KOLAČ MIKS BAKLAVE I URMAŠICE: Ima NEOBIČNO IME, a kad zagrizete sve CURI! (RECEPT)
Albanija je poznata po svojim sočnim kolačima.
Ovo nije ni urmašica ni baklava. To je neka perfektna fuzija ova dva kolača. Tespidže, tespišta, tespič… Veliko je pitanje je li to turski, crnogorski ili albanski kolač.
Sastojci:
Za testo:
2 pune kašike šećera
500ml mleka
250ml ulja ili 125g margarina
oštrog brašna po potrebi
2 jaja
1 prašak za pecivo
šaka seckanih oraha (može i mešavina orašastih plodova (lešnik, badem, pistaći)
Za preliv:
250g šećera
1 vanilin šećer
300ml vode
nekoliko kolutova limuna
Priprema:
Otopite šećer na umerenoj temperaturi, sipajte mleko i ulje (ja sam stavila margarin). Pre nego što proključa, dodajte brašno i energično mešajte, da se ne zalepi. Testo treba da bude kao za tulumbe i princes krofne, dakle gustina je nešto između mekane pogače i proje.
Uz neprekidno mešanje, dodajte jaja umućena sa praškom za pecivo i sitno seckane orašaste plodove, pa sve lepo sjedinite. Razvucite testo u tepsiju, a zatim ga našarajte viljuškom, pa tupom stranom noža isecite. Pecite oko pola sata u rerni ugrejanoj na 200°.
Kada lepo porumeni, izvadite iz rerne i prelijte vrelim sirupom koji ste skuvali od navedenih sastojaka. Spremno je sa serviranje kada se skroz ohladi. Ide savršeno uz Skenderbeg, albanski konjak!
Prijatno!
(Espreso/Ko kod bake)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!