ALBANSKI KOLAČ MIKS BAKLAVE I URMAŠICE: Ima NEOBIČNO IME, a kad zagrizete sve CURI! (RECEPT)
Baklava, Foto: Profimedia/Youtube/ The Cooking Foodie

FUZIJA UKUSA

ALBANSKI KOLAČ MIKS BAKLAVE I URMAŠICE: Ima NEOBIČNO IME, a kad zagrizete sve CURI! (RECEPT)

Albanija je poznata po svojim sočnim kolačima.

Objavljeno:

Ovo nije ni urmašica ni baklava. To je neka perfektna fuzija ova dva kolača. Tespidže, tespišta, tespič… Veliko je pitanje je li to turski, crnogorski ili albanski kolač.

Sastojci:

Za testo:

2 pune kašike šećera

500ml mleka

250ml ulja ili 125g margarina

oštrog brašna po potrebi

2 jaja

1 prašak za pecivo

šaka seckanih oraha (može i mešavina orašastih plodova (lešnik, badem, pistaći)

Za preliv:

250g šećera

1 vanilin šećer

300ml vode

nekoliko kolutova limuna

Baklava
foto: Printscreen/Brzi kolači

Priprema:

Otopite šećer na umerenoj temperaturi, sipajte mleko i ulje (ja sam stavila margarin). Pre nego što proključa, dodajte brašno i energično mešajte, da se ne zalepi. Testo treba da bude kao za tulumbe i princes krofne, dakle gustina je nešto između mekane pogače i proje.

Uz neprekidno mešanje, dodajte jaja umućena sa praškom za pecivo i sitno seckane orašaste plodove, pa sve lepo sjedinite. Razvucite testo u tepsiju, a zatim ga našarajte viljuškom, pa tupom stranom noža isecite. Pecite oko pola sata u rerni ugrejanoj na 200°.

Kada lepo porumeni, izvadite iz rerne i prelijte vrelim sirupom koji ste skuvali od navedenih sastojaka. Spremno je sa serviranje kada se skroz ohladi. Ide savršeno uz Skenderbeg, albanski konjak!

Prijatno!

(Espreso/Ko kod bake)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.