ZA ROŠTILJ
PRAVA SRPSKA ŠOPSKA SALATA SE SPREMA SAMO NA 1 NAČIN: Ova VRSTA sira je U ORIGINALNOM RECEPTU
Za pripremu ne treba više od 10 minuta, a zbog raznovrsnog povrća i sira je osvežavajuća i lagana
Šopska salata je bugarsko nacionalno jelo, a ime je dobila po plemenu Šopi. To je regionalni naziv koji se upotrebljava za stanovnike nastanjene na centralnom Balkanu, a koji se po njima naziva Šopluk. Prema Jovanu Cvijiću, Šopluk obuhvata celu zapadnu Bugarsku (uključujući vidinsku, sofijsku i pirinsku regiju), istočnu Makedoniju, deo jugoistočne Srbije i veoma mali deo današnje Grčke.
Kada god jedete u restoranu, uz roštilj obično naručujute šopsku salatu, pored kupus ili pečenih paprika. Sada kod kuće možete da pripremite salatu koja je još bolje nego kafanska. Možete je jesti kao obrok, ali i kao prilog. Za pripremu ne treba više od 10 minuta, a zbog raznovrsnog povrća i sira je osvežavajuća i lagana.
U različitim krajevima šopska salata se pravi na drugačiji način. Sve je u principu slično, ali negde se umesto obične koristi pečena paprika, a sir umesto po želji mora da bude staroplaninski.
Sastojci:
paprika
staroplaninski sir (može po želji)
crni luk
Priprema:
Isekcajte povrće na kockice, pomešajte, pa posolite i prelijte ulje. Pospite rendanim belim sirom, a ako želite možete i malo sirćeta da sipate.
(Espreso / Stvar ukusa)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!