DA POLIŽEŠ PRSTE!
ZA PRAVE SLADOKUSCE: Karpati - kolač fantastičnog IZGLEDA I UKUSA kome nećete ODOLETI! (RECEPT)
Ima vrlo poseban izgled koji zbog naboranih kora i šećera u prahu podseća na planinu pokrivenu snegom, pa je otuda dobio i ime
Karpati su jedan od najukusnijih kremastih kolača koji spaja ukus kreme i voća. Ima vrlo poseban izgled koji zbog naboranih kora i šećera u prahu podseća na planinu pokrivenu snegom, pa je otuda dobio i ime.
Sastojci
Za testo:
2 dl vode
125 g margarina
1 čaša od 2 dl brašna
5 jaja
so
Fil:
3 kesice puding od vanile
2 kašike brašna
1 l mleka
100 g šećera
250 g margarina sa ukusom vanile
2 kašike šlaga
Fil II:
1/2 l slatke pavlake
razno voće
Priprema
U sud staviti 2 dl vode i 125 g margarina da proključa. Kad proključa skloniti sa ringle i dodati šolju od 2 dl brašna i malo soli i dobro promešati. U još vruću smesu dodavati jedno po jedno jaje muteći smesu sve vreme. Dobijenu smesu podeliti na dva dela. U plehove veličine 37x37cm (od šporeta, možete uzeti i manje) staviti papir za pečenje na koji nanesete smesu u tankom sloju.
U 2dl hladnog mleka umututi puding i dodati brašno, sve dobro umutiti da ne bude grudvica. U preostalo mleko dodati šećer i staviti da proključa. Dodati umućenu smesu i ukuvati fil. Mešati povremeno dok se hladi kako ne bi nastale grudvice. U još mlak fil dodati razmekšali margarin i šlag i sve dobro umutiti.
Zatim dobijenu smesu premazati preko prve kore. Preko toga staviti voće koje imate.
Umutiti slatku pavlaku po uputstvu. Premazati preko voća.
Preklopiti drugom korom i posuti šećer u prahu ako zelite. Prijatno.
Zagrejati rernu na 220 stepeni i peći 15-20 minita.
SAVET
Ukoliko nemate slatku pavlaku možete staviti i običan šlag kao i ja. U fil sa pudingom šećer stavite koliko želite i koliko vi mislite da je dovoljno slatko. Ako koristite slatku pavlaku pred kraj mućenja dodajte 2-3 kašike meda zbog boljeg ukusa.
(Espreso / Reepti)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!