namirnice
AKO NISTE ZNALI, POSTOJI I LETNJA TURŠIJA: Evo u čemu je CAKA sa njom, zbog JEDNOG sastojka svi odlepe
Iako liči na standardni ukus turšije na koji smo navikli, malo je drugačija varijanta u pitanju.
Letnja turšija že vam se svideti možda i više od tipične zimske.
Evo šta vam je potrebno za nju...
Sastojci:
Namirnice:
oko 5kg *somborka* paprike
2.5 l vode
200 ml aromatizovanog sirćeta
200 g soli
300 g šećera
1 konzervans
1/2 vinobrana
2 veće glavice belog luka
1 veza peršuna
2 šargarepe
po želji nekoliko zrna bibera i listova lovora
po želji nekoliko listića celera
Priprema:
Paprike očistiti od semenja, oprati i ostaviti da se prosuše. Za to vreme naseckati beli luk, peršun, po želji koji list celera. Šargarepu očistiti i iseći na kolutiće. Staviti vodu na šporet, dodati so, šećer, listove lovora, sirće, vinobra i konzervans i pustiti da provri. Staviti i kolutice šargarepe, da se probare. U mrežicu složiti "somborke" pa ih spustati u kipuću vodu, ostaviti dva minuta, okrenuti mrezicu na drugu stranu,pa opet ostaviti par minuta. Izvaditi, istresti u drugu šerpu i poklopiti, zatim obariti drugu turu, i sve tako dok se ne potrođe namirnice.
Obarene "somborke" ređati u čiste tegle, red paprike, red luka i peršuna, koji kolut šargarepe i zrno bibera, i sve tako dok se ne popune tegle. Složene paprike ostaviti da odleže, najbolje prenoće, pa ih dopuniti paprikom, jer će "legnuti" i dodati sirup u kome su se barile.
Ako pretekne sirup, procediti ga od semenki i sacuvati, da se nađe ako paprike upiju sok. Ovako spremljene paprike mogu se jesti već sutradan. Šta ćete dodati, luk, peršun, lovor, biber...sve je stvar ukusa, ja, lično, volim ljuto, a ove su, baš, baš paprene...
(Espreso/Recepti.com)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!