IDEJA ZA VIKEND!
KOLAČ ZBOG KOG ĆETE CELU TEPSIJU "OLIZATI": Jedan SASTOJAK je PRESUDAN ZA ČUVENI UKUS, a sadrži čak 3 FILA!
Idealna za vrele letnje dane, a odlična je zamena za sladolede!
Sastojci za koru:
- 7 belanaca
- 7 kašika šećera
- 7 kašika brašna
- 1 kašika ulja
- 2 dl mleka
Za fil od vanile:
- 7 žumanaca
- 7 kašika šećera
- 5 dl mleka
- 4 pune kašike gustina
- 2 vanil-šećera
- 200 g putera
Za fil od jagoda:
- 700 g jagoda
- 6 kašika šećera
- 3 pune kašike gustina
- 1 dl vode
Za fil od sira:
- 200 g krem sira
- 3 dl slatke biljne pavlake
- 3 kašike fila od jagoda
- 100 g šećera u prahu
Priprema, kore: 1. Belanca umutiti u čvrst sneg postepeno dodajući šećer. 2. Pred kraj mućenja dodati ulje u tankom mlazu. 3. Na kraju varjačom umešati prosejano brašno. 4. Pravougaonu tepsiju 22×35 cm obložiti papirom za pečenje i izliti u nju smesu za koru. Peći u zagrejanoj rerni na 200°S dok ne porumeni. 5. Ohlađenu koru izbockati čačkalicom i preliti vrućim mlekom. Fil od vanile:
- U šerpu sipati 350 ml mleka i ostaviti da proključa.
- Posebno umutiti preostalo mleko sa žumancima, šećerom, gustinom i vanil-šećerom.
- Sipati u ključalo mleko i nadalje kuvati neprekidno mešajući dok se ne zgunse.
- U ohlađenu smesu dodati omekšali puter i umuti mikserom.
Fil od jagoda:
- Jagode iseći na kolutove pa sjediniti sa šećerom i kuvati dok ne proključaju.
- Posebno umutiti gustin s vodom te dodati ključalim jagodama i kuvati dok se ne zgusne.
Fil od sira:
- Krem sir umutiti sa šećerom u prahu i 3 kašike ohlađenog fila od jagoda.
- Dodati šlag od slatke pavlake i polako sjediniti varjačom.
Finalni postupak:
- Natopljenu koru preliti vrelim filom od jagoda i ostaviti da se ohladi.
- Potom rasporediti fil od vanile i na kraju naneti fil od sira.
(Espreso/BakinaKujna)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!