ĆUFTE U PIKANTNOM SOSU DOMAĆICE JOŠ NISU SPREMALE: Zbog OVOG POVRĆA niko neće MOĆI DA ODOLI, NAJJAČI RUČAK! RECEPT
Ćufte, Foto: Printscreen/Youtube/ Golden Hands

preukusno

ĆUFTE U PIKANTNOM SOSU DOMAĆICE JOŠ NISU SPREMALE: Zbog OVOG POVRĆA niko neće MOĆI DA ODOLI, NAJJAČI RUČAK! RECEPT

Kako god ih zvali, jedno je sigurno - ćulbastija (đulbastija) je izvanredna, bilo da je služite toplu ili hladnu, u kombinaciji sa hladnim kiselim mlekom ili sa sezonskom salatom

Objavljeno:

U nekim delovima Srbije za ovo jelo kažu da se zove ćulbastija, a negde je poznato kao đulbastija.

U različitim delovima naše zemlje ovo jelo se i priprema na različite načine; negde recept podrazumeva meso od buta pečeno na roštilju i ukrčkano sa većom količinom paprike i crnog luka, a negde su to ćuftice od mlevenog mesa i krompira, prelivene sosom koji podseća na bešamel i potom zapečene u rerni.

1 / 5 Foto: Printscreen/Youtube/ Golden Hands

Kako god ih zvali, jedno je sigurno - ćulbastija (đulbastija) je izvanredna, bilo da je služite toplu ili hladnu, u kombinaciji sa hladnim kiselim mlekom ili sa sezonskom salatom.

Sastojci:

500 g mlevenog junećeg mesa

400 g krompira

3 glavice crnog luka

3 čena belog luka

Ćulbastija
foto: Printscreen/Youtube/ Golden Hands

1 jaje

2 kašike brašna

suvi biljni začin

Za sos:

50 g putera

pola litra mleka

3 kašike brašna

kašičica soli

Ćulbastija
foto: Printscreen/Youtube/ Golden Hands

200 g kačkavalja

peršun (za ukrašavanje, po želji)

Priprema:

U mleveno meso dodajte jaje, brašno, iseckan crni i beli luk, suvi biljni začin, a onda i oljušten i izrendan krompir. Sjedinite smesu, pa od nje navlaženim dlanovima pravite ćufte i ređajte ih na tanjir.

Ćufte pecite u tiganju na zagrejanom ulju, pa ih prebacite u posudu koju možete da stavite u rernu.

Ćulbastija
foto: Printscreen/Youtube/ Golden Hands

Na dno posude sipajte polovinu izrendanog kačkavalja, poređajte ćuftice, pa ih prelijte sosom koji ćete napraviti tako što ćete puteru zagrejanom na blagoj vatri dodati brašno, lagano ga upržiti, pa uliti mleko i so i kuvati dok se ne zgusne. Temperatura ringle mora da bude blaga, kako se brašno ne bi zgrudvalo.

Kad sos bude skuvan, prelijte ga preko ćuftica, pa preko njega sipajte ostatak rendanog kačkavalja. Posudu prekrijte aluminijumskom folijom, pa je stavite u rernu zagrejanu na 200 stepeni i ostavite jelo da se krčka pola sata.

Po želji, jelo možete ukrasiti iseckanim svežim peršunovim lišćem.

Prijatno!

(Espreso / Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.