njamiiiii
DA LI ZNATE ŠTA SU HOČANSKE BAKLAVE? Ko jednom proba ovaj RECEPT, uvek mu se vraća (FOTO)
Mnogi recepti za tradicionalna jela prenosili su se s kolena na koleno, pa se načini pripreme razlikuju od kraja do kraja
Napravite hočanske baklave, tope se u ustima.
Iako domaćice svoje recepte čuvaju kao najveću tajnu, Blic ženi su neke otkrile prilikom posete srpskih enklava opština Kosovska Mitrovica, Zvečan, Velika Hoča, Prizren, Orahovac i Novo Brdo.
Mlade domaćice iz Velike Hoče u fil za baklave dodaju i rendanu čokoladu. Mnogi recepti za tradicionalna jela prenosili su se s kolena na koleno, pa se načini pripreme razlikuju od kraja do kraja.
Sastojci i Količina
tanke kore 500 g
orasi 200 g
griz 4 ravne kašike
vanilin šećer 1
margarin 125 g
ulje 1 dl
cimet po ukusu
ZA SIRUP:
šećer 600 g
voda 2 dl
limun 1
Kako pripremiti
Najpre napravite sirup kako bi se, pre nego što njime prelijete baklavu, dobro ohladio. Šećer i vodu kuvajte desetak minuta. Kašikom proverite da li je sirup gotov. Kad poslednja kap ostane na kašici, u šerpu dodajte limun izrezan na kolutove i vanilu. Pošto pusti još jedan ključ, kuvajte još pet minuta.
U posebnom sudu pomešajte mlevene orahe, suvo grožđe, griz i cimet, pa umešajte malo vode tako da masa bude gusta.
Koru savijte napola, a na sam kraj stavite fil debljine centimetar i po. Urolajte čvrsto i ređajte u pleh. Isecite parčad dužine cigarete, a pre pečenja prelijte rastopljenim margarinom i uljem. Pecite 20 minuta na 220 stepeni. Kad se baklave prohlade, prelijte ih sirupom.
(Espreso / Recepti.Blic.žena)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!