njam
OVAKO NAŠE BAKE PRAVE PEKMEZ OD KAJSIJA: Može da stoji i GODINU DANA, domaćice ODMAH ZAPIŠITE RECEPT
Uključite rernu na 100 stepeni da bi se tegle zagrejale, pa kad pekmez bude skuvan sipajte ga u tegle, dobro ih zatvorite i vratite u rernu još sat vremena
U sezoni kajsija mnoge domaćice ne propuštaju da spreme pekmez, džem ili marmeladu od kajsija. Recepata za pripremu poslastica od ovog voća je puno, a Telegraf donosi starinski recept za pekmez koji može da stoji godinu dana, a da se ne pokvari.
Sastojci:
3 kg kajsija
600 g šećera
Priprema:
Operite kajsije, pa ih prepolovite i povadite koštice. U veću šerpu sipajte kajsije tako da njima prekrijete dno, pa ih pospite šećerom. Na isti način utrošite ostatak kajsija i šećera. Sve dobro promešajte varjačom i ostavite da odstoji na hladnom mestu nekoliko sati (najbolje preko noći).
Potom ponovo dobro promešajte kajsije i šećer, pa stavite šerpu na jaču vatru da sadržaj provri. Smanjite temperaturu ringle i kuvajte povremeno mešajući. Pekmez je gotov kad varjačom povučete po dnu šerpe i ostane trag.
Pre nego što će pekmez biti skuvan, u hladnu rernu stavite tepsiju na koju ste poređali dobro oprane hladne tegle. Uključite rernu na 100 stepeni da bi se tegle zagrejale, pa kad pekmez bude skuvan sipajte ga u tegle, dobro ih zatvorite i vratite u rernu još sat vremena.
Prijatno!
(Espreso / Telegraf)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!