KO BI REKAO
PROFESIONALNI KUVARI NIKAD NE STAVLJAJU RIBU U BRAŠNO: Srbi, od sada samo ovu NAMIRNICU koristite, za OVO NE ZNATE
Prženu ribu poslužite uz krompir ili neku drugu salatu koja se ukusom slaže uz ovaj specijalitet
Ukoliko ste ljubitelji pržene ribe, pa već imate spreman recept za dane Petrovdanskog posta koji su pred nama, jedan trik će vam pomoći da ona bude još hrskavija, jednako ukusna, ali da ne upije ni kap ulja.
U pitanju je sastojak kojim ćete zameniti brašno, a koji većina ima u svojoj kuhinji – gustin. Gustin ili kukuruzni skrob napraviće zaštitni omotač oko ribe, ona će biti hrskava, a neće imati mogućnost da upije previše ulja i bude masna.
Sastojci:
1 kg ribe po vašem izboru (pogodna je i morska i rečna)
200 gr gustina
3 kašičice soli
1 kašičica bibera
1 kašičica belog luka u prahu
drugi začini po vašem izboru
ulje za prženje
Priprema:
Ribu isecite na komade, posolite uobičajeno i ostavite u frižideru. Ovo je najbolje da uradite dan ranije, ali može i nekoliko sati pre prženja.
Gustin stavite u činiju, dodajte jednu kašičicu soli, a onda i biber, beli luk i ostale začine po vašem izboru. Sve dobro sjedinite.
Ulje sipajte u dublju posudu, veću količinu kako bi riba „plivala“ u istom, pa dobro zagrejte.
Ribu izvadite iz frižidera, pa svako parče dobro uvaljajte u smesu od gustina i spuštajte u vruće ulje. Ukoliko je potrebno okrenite ribu nekoliko puta, kako bi se ravnomerno ispržila sa svih strana.
Prženu ribu poslužite uz krompir ili neku drugu salatu koja se ukusom slaže uz ovaj specijalitet.
Prijatno!
(Espreso / Krstarica)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!