NIKAKO NE BACAJTE TALOG KAFE: Ne možete ni da zamislite za ŠTA je eliksir, šokiraćete se bukvalno!
Talog, Foto: Printscreen/Youtube/Vrata Zdravlje

trik

NIKAKO NE BACAJTE TALOG KAFE: Ne možete ni da zamislite za ŠTA je eliksir, šokiraćete se bukvalno!

Ako je kafa vaš omiljeni jutarnji napitak, verovatno ste makar jednom pomislili da li je moguće nekako iskoristiti i njen talog

Objavljeno:

Pospite talog kafe na prljavu površinu, zatim je četkicom dobro izribajte, a lako i brzo uklanja i tvrdokorne ostatke hrane.

Talog ovog crnog napitka odlično čisti i zagorele lonce i ringle na šporetu. Samo ih nemojte koristiti na svetlim granitnim ili mermernim pločama, jer njihova boja može da prodre u porozne površine.

Kafa
foto: Printscreen

Kafa je, verovali ili ne, i prirodni omekšivač mesa. Kuhinjska so, prirodne kiseline i enzimi iz kafe čine mišiće mesa mekšima, ali i pojačava ukus ove namirnice. Upotrebljenu mlevenu kafu pomešajte sa suvim začinima i nanesite na meso najmanje dva sata pre pripreme.

Talog od kafe prijaće i vašim biljkama jer je bogat azotom, ali sadrži i fosfor, kalijum, gvožđe, kalcijum i magnezijum – što ga čini jeftinim đubrivom za vrt. Da biste napravili domaće đubrivo za biljke, pomešajte talog kafe s drugim organskim materijama, kao što su pokošena trava, smeđe lišće, smeđe đubrivo ili slama.

Kafa
foto: Profimedia

Biljke koje dobro reaguju na talog od kafe su borovnica, kupus, soja, paradajz, kukuruz, ruže, kamelija, rododendroni i azaleja. Ali stručnjaci savetuju da budete oprezni sa mladim sadnicama i sjemenom, jer previše kofeina može da im šteti.

(Espreso/Informer)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.