OVO JE NAJTRAŽENIJI RECEPT ZA POSNU PROJU: Domaćice, ODMAH ZA ZAPIŠITE, ništa MEŠKE NISTE PROBALI
Posna proja, Foto: Printscreen/Youtube/ IGY THE COOK

ko može da odoli

OVO JE NAJTRAŽENIJI RECEPT ZA POSNU PROJU: Domaćice, ODMAH ZA ZAPIŠITE, ništa MEŠKE NISTE PROBALI

Izvadite proju iz rerne, prekrijte je krpom i ostavite je tako da se malo ohladi

Objavljeno:

Postoji mnogo načina kako se može napravitiposna proja. Postoje recepti sa ajvarom, sa prazilukom, sa šampinjonima, možete koristiti i veganske proizvode kao što je tofu. Ipak ovo je osnovni recept.

Evo koji su vam sve sastojci potrebni:

1 / 4 Foto: Printscreen/Youtube/ IGY THE COOK

– 150 grama projinog brašna,

– 150 grama belog brašna,

– 1 kesica praška za pecivo,

– polovina kašičice soli,

– 120 mililitra ulja,

Posna proja
foto: Printscreen/Youtube/ IGY THE COOK

– 300 mililitra tople vode.

Priprema: Potrebno je da najpre stavite rernu da se zagreva na 200 stepeni. U vangli pomešate projino i belo brašno sa praškom za pecivo i dodajte malo soli. Dakle, prvo mešamo suve sastojke, pa tek onda dodajemo ulje i vodu.

Kada dobro pomešate dva brašna, ubacite u smesu 120 mililitra ulja. Potom, dodajte toplu vodu. Topla voda je tu vrlo važna, jer će ona omogućiti da proja bude meka. Voda ne sme da bude hladna, jer time nećete postići nikakav efekat i dobićete suvu proju, nasuprot tome, ne treba da bude ni isuviše vruća, jer ni tako nećete postići hemijsku reakciju koja vam je potrebna.

Toplu vodu možete sipati iz česme, ili možete blago prokuvati vodu, ostaviti da se blago ohladi i onda dodati u smesu. Toplota će pomoći aktivaciji praška za pecivo, pa će tako proja narasti.

Posna proja
foto: Printscreen/Youtube/ IGY THE COOK

Takođe, ako vam je važno da proja bude mekana i vazdušasta, sa vodom toplom vodom možete pomešati i kiselu vodu. Neka to bude otprilike 200 mililitra tople vode i 100 mililitra kisele vode.

Dodajte sve sastojke u vanglu i mešajte dok se sasvim ne sjedine. Možete mešati ručno, varjačom, ali i mikserom, kako biste bili sigurni da neće ostati tragova grudvica. Dobićete smesu koja podseća onoj na palačinke.

U smesu možete dodati povrće ako želite time da je obogatite, to može biti zamrznuta zlatna mešavina ili komadići paprike. Ovo će vašoj proji dati još više na sočnosti i ukusu. No, možete praviti i klasičnu proju bez ičega, u zavisnosti od izbora.

Prespite smesu u vatrostalnu posudu, ili kalup za mafine. Na vrhu možete staviti i malo susama, semenki suncokreta, golice, lana ako to želite. Sa ovim sastojcima će proja biti još zdravija.

Pecite oko pola sata na temperaturi od 200 stepeni. Proveravajte s vremena na vreme da li je proja narasla, da li se zarumenela. Znaćete da se iznutra ispekla, tako što ćete proju probosti čačkalicom, ako se testo ne lepi za čačkalicu, to znači da je posna proja sasvim ispečena.

Izvadite proju iz rerne, prekrijte je krpom i ostavite je tako da se malo ohladi. Ako je budete sekli dok je vruća, onda će se raspadati, a ako sečete proju koja se ohladila, svako parče će biti savršenog oblika. Prijatno!

(Espreso / Krstarica)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.