NIŠTA UKUSNIJE
SAMO NIŠLIJE ZNAJU KAKO SE SPREMA PRAVA GIBANICA: Domaćice za ovaj RECEPT sa JUGA SRBIJE još NISU ČULE
Pitu poslužiti toplu
Korak po korak do najukusnije niške gibanice:
Na dasku za mešanje prosejati 1kg oštrog brašna, dodati mu malo ulja, posoliti i mladok vodom zamesiti testo tvrdo kao za svaku pitu.
Zatim podeliti testo na 21 jufku i pokriti ih sve salvetom da malo odstoje. Razviti na dasci oklagijom 3 jufkice u 3 male kore i svaku koru namazati rastopljenim maslacom. Zatim kore složiti jednu na drugu i pažljivo oklagijom razvlačiti. Kada je ova nova kora lepo razvijena u debljini kore za rezance, staviti je na čist vreo šporet i ispeći joj prvo jednu, a zatim drugu stranu. Tokom pečenja kore će se odvojiti jedna od druge i tako će se odjednom dobiti 3 ispečene kore. Tako postupiti i sa ostalim korama i uviti ih, pečene u čitu belu salvetu.
Za to vreme spremati nadev za gibanicu. U veći sud ubaciti 500gr masnog ovčjeg sira, 250gr kajmaka, 8 celih jaja, kašiku istopljenog maslaca, soli i malo sitnog belog bibera. Doliti i mleka, tako da postane mlečna masa. Zatim pripremiti posudu u kojoj će se gibanica peći, najbolje dublju šerpu koju ćete premazati maslacem.
Prethodno u jednoj posudi istopite maslac.
Ređajte gibanicu na sledeći način:
Na dno podmazane šerpe stavite koru, poprskajte je maslacem, a zatim je zalijte 1 kašikom nadeva, ali tako da bude ravnomerno i podjednako natopljena kora. Još je bolje svaku koru umočiti u pripremljenu žitku masu, pa je onda spuštati u šerpu. Preko staviti drugu koru i postupati tako sve dok se sud za tri četvrtine svoje dubine ne ispuni.
Razbiti još 2 jajeta, dodati 2dl mleka, malo posoliti, dobro razumititi i preliti preko gibanice. Odozgo poprskati maslacem i peći gibanicu 1 sat. Za vreme pečenja više puta gibanicu probušiti da bi se onaj preliv slio u nju. Pitu poslužiti toplu.
Prijatno!
(Espreso / Telegraf)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!