ZBOG TOBA SE I ZOVU ČAJNE!
OVA KOBASICA SE SERVIRA UZ ČAJ! Mnogi se krste i ne veruju šta vide
Sigurno ste se barem jednom do sada zapitali zašto se čajna kobasica zove baš "čajna" i ima li ona veze sa popularnim napitkom
Odgovor na ovo pitanje možda zanima one koji vole da uživaju u zalogajima dimljenih i mesnih prerađevina. Dok jedni tvrde da je reč nastala od engleskog "china" ("čajna"), drugi veruju da se služila uz topli napitak, što je, prema istoriji, i istina.
Ova vrsta kobasice nastala je u 19. veku u gradu Rigenvaldu na obali Baltika, koji od 1945. pripada Poljskoj i nosi naziv Darlovo.
Još u 19. veku farmeri su pravili ovu vrstu kobasice od svinjskog mesa i čvrstog masnog tkiva, a tradicija da je služe uz sir i čaj, serviranu u tanko sečenim listićima zadržala se kod Poljaka do danas.
Čaj
Po ovoj navici dobila je i ime na nemačko "tee wurst" (čaj kobasica) ili kod nas kraće "čajna".
Nemci su tehnologiju izrade ove vrste kobasice preneli posle 1945. godine u Donju Saksoniju i danas je ova vrsta kobasice u Nemačkoj zaštićena imenom porekla.
Oni koji nisu nosioci ove zaštite mogu da stavljaju u promet čajnu kobasicu tako da uz naziv "čajna" dodaju reč "kao" ili da nekom drugom dodatom rečju deklarišu ovaj proizvod.
(Espreso/Informer)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!