M(I)LINCI
PILETINA SA DOMAĆIM ILI KUPLJENIM MLINCIMA: Ukusan i kremasti ručak kome je teško odoleti (RECEPT)
Ovo jelo postaje sve popularnije, ne samo u restoranima, nego i na trpezama u mnogim domovima
Piletina sa mlincima je ukusan i zasitan ručak koji možete spremati na više načina - sa kupovnim ili domaćim mlincima, sa jednom ili više vrsta pavlake, a svaki je podjednako ukusan.
Sprema se veoma jednostavno i lako.
Sastojci:
- 400 g pilećeg filea
- 400 g mlinaca
- kocka za supu
- 180 g kisele pavlake
- 400 ml neutralne pavlake
- 200 g rendanog kačkavalja
- biber
- so
- suvi začin
- origano
Domaći mlinci:
- 1 jaje
- 400 g brašna
- 1 kašika soli
- malo ulja
- 1 dl vode
* ili 1 pakovanje kupovnih mlinaca
Priprema:
Priprema mlinaca:
Kako biste napravili domaće mlince, pomešajte sve sastojke - jaje, brašno, ulje i vodu i umesite tvrđe testo. Ostavite ga malo da odstoji, a potom ga podelite na tri jednaka dela.
Svaku kuglicu razvijte oklagijom na prethodno dobro pobrašanjenoj drvenoj dasci što tanje, najbolje u krug. Pecite na okrugloj tepsiji, koju ste prevrnuli i koju ste takođe malo posuli brašnom.
Mlince pecite na 200 stepeni. Prvi deo testa se peče malo duže, druga dva malo brže, tako da bi trebalo da sve vreme budete pored rerne.
Priprema piletine:
Pileće šnicle izlupajte kuhinjskim čekićem, posolite ih i pospite mlevenim biberom.
Zagrejte ulje i pržite šnicle sa obe strane po par minuta da porumene, pa ih isecite po širini na trake.
U pola litra proključale vode stavite kocku za supu.
Mlince izlomite na manje komade, ali ne previše sitno. U veću šerpu sipajte supu, pa polovinu izlomljenih mlinaca stavite u supu i dobro ih natopite. Ne držite ih previše u supi da ne bi bili gnjecavi.
Kada su mlinci omekšali, izvadite ih i ponovite postupak sa preostalom količinom mlinaca.
Pomešajte kiselu i neutralnu pavlaku za kuvanje, i po potrebi i ukusu posolite, pobiberite, dodajte origano i suvi začin.
Uzmite jednu veću vatrostalnu ili keramičku posudu, a možete i više manjih i ređajte slojeve na sledeći način: na dno posude sipajte malo ulja u kome ste pekli piletinu. Zatim stavite malo mlinaca, preko malo umućene pavlake, pa malo isečenog mesa, pa opet pavlaku, pa mlince, pa pavlaku.
Ukoliko vam je ostalo malo bujona, prelijte ga preko mlinaca.
Preko umućene pavlake izrendajte kačkavalj.
Rernu zagrejte na 200 stepeni i pecite mlince 20 do 30 minuta dok ne porumene. Ukrasite peršunom, po želji, i poslužite toplo uz sezonsku salatu.
Prijatno!
( Espreso / Telegraf )
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!