PREUKUSNO
NAPRAVITE TZATZIKI KAO IZ RESTORANA: Ovo je ORIGINALNI RECEPT, morate probati!
Ako ste nekada probali originalnu grčku salatu, a nakon toga probali da je i sami napravite, moguće je da vam nešto nije pošlo za rukom
Bilo da se jede u pita girosu ili posebno kao salata, Tzatziki je preukusno jelo, a najbolji ukus dostiže kada je dovoljno rashlađen.
Ako ste nekada probali originalnu grčku salatu, a nakon toga probali da je i sami napravite, moguće je da vam nešto nije pošlo za rukom.
Evo originalnog recepta:
Sastojci
1 veliki tvrđi krastavac izrendati na krupno
400 ml ovčijeg kiselog mleka - "στραγγιστό γιαούρτι" (u Srbiji možete koristiti jako gusti jogurt, kozji jogurt ili pavlaku sa minimum 20% masnoće)
2 čena belog luka
malo sveže iseckane mirođije ili malo sveže mente
2 kašike maslinovog ulja (za bolji ukus bilo bi dobro da bude grčko maslinovo ulje)
1/2 limun ceđen
-malo soli i malo belog bibera
Izrada:
Beli luk je bolje da se ne secka već bi trebalo da se izgnječi u avanu ili izrenda. Mirođiju iseckajte sitno.Očistite krastavac, uklonite semenke, a ako je predugačak isecite ga po sredini. Izrendajte krastavac na krupno, posolite i ostavite u cediljki jedno pola sata, jer je važno dobro ga iscediti od vode.
U veliku činiju sipajte grčko kiselo mleko (ili jogurt/pavlaku), mirođiju, beli luk, maslinovo ulje i dodajte usoljeni krastavac. Sve to dobro izmešajte i stavite u frizider da se dobo ohladi, i da se mirisi i ukusi fino sjedine.
Tzatziki salatu (neki je greškom zovu caciki) poslužiti hladnu.
PRIJATNO!
Bonus video:
(Espreso/najzena.rs)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!