poslastica
SAMO NAŠE BAKE ZNAJU ORIGINALNI RECEPT ZA GRILIJAŠ ŠTANGLE: Konačno OTKRIVENA PRAVA VERZIJA
Sutradan isecite oblandu na štanglice i poslužite
Recept za grilijaš štangle koji će vas oduševiti. Mnoge domaćice ih spremaju na razne načine i u posnoj i u mrsnoj verziji, a mi vam donosimo tradicionalni recept po kome su ih decenijama za svetkovine pravile naše bake.
Sastojci:
10 žumanaca
700 gr šećera
400 gr seckanih oraha
300 gr putera ili margarina
2 lista velike oblande
100 grama čokolade za kuvanje
Priprema:
Šećer otopiti u suvoj šerpi na laganoj vatri. Potrebno je mešati, da se ne stvore grudvice. Kada je šećer karamelizovan, izlijte ga u nauljen pleh i ostavite da se ohladi i stegne. Potom ga istucajte na sitne deliće. Možete da ga isitnite čekićem za meso, ali i ako ga prebacite u kesu pa staklenom flašom ili oklagijom prelazite preko kese.
Žumanca i šećer umutite, pa kuvajte na pari , uz stalno mešanje dok se ne zgusnu. Sklonite sa vatre, prohladite, pa umešajte puter i sjedinite. Na kraju, u ohlađen krem dodajte seckane orahe i istucani karamel šećer. Ovim filom filujete oblande, koje bi trebalo dobro da pritisnete i ostavite na hladnom preko noći da se stegnu.
Ukoliko želite kolač možete preliti i rastopljenom čokoladom. Sutradan isecite oblandu na štanglice i poslužite.
Prijatno!
(Espreso / telegraf)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!