OBRATITE PAŽNJU
ZA OVU VRSTU LIMUNA SRBI JOŠ NISU ČULI: Kada vidite koliko sadrži C vitamina, šokiraćete se
Ružičasti tigrasti limun najčešće se bere u leto, ali njegovi plodovi mogu sazreti i u kasnu jesen i rano proleće, u zavisnosti od uslova gajenja
Ružičasti tigrasti limun je varijanta limuna Eureka i njegova glavna odlika su mali do srednje veliki plodovi izduženog do ovalnog, blago šiljastog oblika. Kora im je tanka i prekrivena vertikalnim šarenim, zelenim i belim prugama. Svaka zelena pruga je izbočena i daje teksturiranu površinu. Ispod kore limuna je svetloružičasta ili ružičasta nijansa ploda, nežna i sočna.
Postoje plodovi bez semena ili sa semenom. Kada se stisne, plod pušta bistar sok uprkos svojoj ružičastoj boji. Ružičasti tigrasti limun je mirisan, ima bogatu, citrusnu aromu i nisku kiselost. Uključen u jela stvara sladak, delikatan, cvetni i voćni ukus.
Ružičasti tigrasti limun najčešće se bere u leto, ali njegovi plodovi mogu sazreti i u kasnu jesen i rano proleće, u zavisnosti od uslova gajenja.
Ružičasti tigrasti limun, botanički klasifikovan kao Citrus limon, je poseban citrus koji pripada porodici Rutaceae. Šareni plodovi limuna rastu na zimzelenom drvetu do četiri metra visine i veoma su cenjeni kao ukrasna pejzažna sorta zbog pegastih zeleno-belih listova drveta.
Ružičasti limun otkriven je kao prirodna mutacija koja raste na stablu limuna početkom 20. veka u južnoj Kaliforniji. Plodovi se uzgajaju više od 90 godina i na kraju su izabrani za komercijalni uzgoj zbog jedinstvene kore, ružičastog "mesa" i manje kiselog oštrog ukusa. Ružičasti tigrasti limuni je takođe poznat i kao šareni ružičasti limun.
Ružičasti tigrasti limun je dobar izvor vitamina C koji pomaže jačanju imunološkog sistema, smanjuje upale i povećava proizvodnju kolagena u koži. Limun takođe sadrži vlakna za regulisanje digestivnog trakta, kalcijum za zaštitu kostiju i zuba.
Limun obezbeđuje likopen, iako u manjim količinama.
Ružičasti tigrasti limun je slatkog i oštrog ukusa, pogodan za aromatiziranje kulinarskih jela, peciva i pića. Limun se može koristiti u bilo kom receptu za koji je potreban običan limun i mogu se narezati i iscediti da bi se izvukao njihov sok, koji dodaje pikantan ukus jelima od morskih plodova, povrću, supama i još mnogo toga. Sok se takođe često dodaje u dresinge za salatu, vinegrete i sosove.
Ružičasti tigrasti limun se koristi za aromatiziranje deserata i peciva, uključujući pite, kolače, mafine, tartove i kiflice. Sok od ovog limuna se može zamrznuti. Kriške limuna mogu se kandirati i koristiti kao jestivi ukras.
Pored aromatiziranja kulinarskih proizvoda, ružičasti tigrasti limun se može iseći na kriške i dodati u vodu, limunadu i koktele zaslađene šećerom, medom ili agavom za uravnotežen ukus. Ružičasti tigrasti limun dobro se slaže sa biljem kao što su lavanda, ruzmarin, majčina dušica i majoran, pa je pogodan za živinu, ćuretinu, svinjetinu, ribu, ostale morske plodove, med i voće kao što su borovnice, jagode, kokos i breskve.
Ružičasti tigrasti limun može se čuvati do 1 mesec u plastičnoj vrećici u frižideru.
Limun raste u toploj klimi i nalazi se uglavnom u Kaliforniji, Arizoni, Floridi i Teksasu.
(Espreso)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!