jeste li znali?
ČITAV ŽIVOT SMO POGREŠNO ČISTILI MANGO! Evo koliko je to bilo OPASNO (FOTO)
Ako je veći od navedenih težina, ne treba ga kupovati, jer verovatno nije zreo
Mango je izuzetno ukusno i veoma sočno voće. Može se dodavati raznim jelima, salatama sa mangom, a koristi se i za pravljenje soseva. Ako želite da ga uključite u svoja jela, salate ili soseve, ali ne znate kako da ga očistite, pročitajte ovaj tekst i razumećete. Međutim, pre nego što ga očistite, morate ga i nabaviti.
Evo nekoliko saveta o tome na šta treba paziti kada kupujete mango.
- Kada birate mango, morate da osetite da li je zreo. Ako je dobro sazreo, trebalo bi da osetite karakterističan miris, posebno na njegovom repu. Ako mango nije zreo, ne miriše. Na koži zrelog manga nema udubljenja, žljebova ili drugih nedostataka. Mora biti savršeno čist i gladak. Njegova boja može biti i crvena i žuto-zelena. Kada dodirnete mango, ne bi trebalo da bude veoma mekan, ali treba da bude elastičan;
- Generalno, mango je težak oko 200-300 g. Ako je veći od navedenih težina, ne treba ga kupovati, jer verovatno nije zreo. Mango se može čuvati u frižideru ne više od dva dana. Najbolje skladištenje manga je na sobnoj temperaturi;
- Međutim, mango mora biti očišćen da bi se konzumirao. Mango je veoma koristan za zdravlje, a njegova kora i nije toliko. Donekle je i korisna, iako joj je ukus specifičan i teško se žvaće. Mango je veoma sočan, pa je ljuštenje teško, ali da vidimo kako će to ići.
Biće vam potrebne rukavice da oljuštite mango. I evo nekoliko metoda za njegovo ljuštenje:
1. Najlakši način da oljuštite mango je da koristite oštar nož. Zatim morate veoma pažljivo da isečete voće i okrenete ga u krug kako biste odvojili košticu manga. Kao što smo rekli, mango je veoma sočan i morate ga čvrsto držati tokom čišćenja, jer može da isklizne i da vas isprska svojim slatkim sokom;
2. Drugi način je da ga, nakon ljuštenja, isečete sa obe strane po dužini, a zatim u sredini, tako da ćete dobiti ukusne kockice manga. Rezovi treba da budu što je moguće bliže koštici. Na već napravljenim rezovima se pravi još nekoliko preseka, pa se lakše seče i čisti. Mora se dobiti oblik ježa;
3. Drugi način je da isečete mango na komade bez ljuštenja. Nakon što uzmete komad manga, morate ga iseći iznutra kao rešetku, a zatim staviti gotove komade u tanjir. Za ovo će vam trebati veoma oštar nož;
4. Ako je vaš mango prezreo i mekan, teže ga je očistiti gore navedenim metodama. Najbolje je ovakav mango jesti kašikom;
5. Drugi način je da napravite rez u mangu, koji treba da bude blizu koštice. Mora se odmah iseći na potrebnu dubinu. Da ga ne bi oštetili. Delove manga morate odvojiti veoma polako i pažljivo;
6. Zreli mango se može jednostavno iseći na komade nakon ljuštenja. Ovaj metod je najbolji kada ćete koristiti voće za neko jelo od manga. Morate da ga isečete na kriške i kašikom uklonite pulpu, a zatim možete da je izgnječite i koristite za pire, sokove od manga, soseve, glazure, koktele ili deserte od manga.
6. Evo metode koja se koristi kada je mango zreo, ali nije baš mekan. Oljuštite mango. Malim oštrim nožem isecite voće kao dok je sa košticom. Ako mango pusti mnogo soka ili se koža teško ljušti, morate koristiti drugi metod da ga očistite.
(Espreso)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!