SVIDEĆE VAM SE
SPECIJALITET OD KOG ĆE VAM KRENUTI VODA NA USTA: Masnu POGAČU sa ovim DODATKOM SRBI još NISU OKUSILI (RECEPT)
Pogaču poslužite toplu uz dodatak suvomesnatih i mlečnih proizvoda po izboru
Pogača je oblik hleba koji se na našem podneblju priprema na razne načine i za različite prilike.
Nekada su se pravile samo od brašna i vode, one beskvasne, sa sodom bikarbonom, nazivane i sirotinjske. Danas se pripremaju daleko bogatije, sa dodatkom jaja, mleka, putera i drugih namirnica.
Jedna od ukusnijih je i takozvana masna pogača, a ovde je recept za ovaj jednostavni delikates od testa.
Sastojci:
1 kg brašna
1 kesica kvasca
125 g maslaca
50 ml ulja
600 ml mleka
2 jajeta
2 kašičice šećera
2 kašičice soli
3 kašike kajmaka
Priprema:
Mleko zagrejte da bude mlako, dodajte šećer i kvasac i ostavite da se aktivira.
Kada je kvasac zapenio, dodajte so, ulje, otopljen puter i brašno, jedno jaje i jedno belance, pa umesite glatko testo. Ostavite ga na toplom da naraste.
Naraslo testo premesite i oblikujte u krug srednje debljine, pa ga stavite u podmazan pleh. Pogaču premažite razmućenim žumancetom, pa pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni.
Pre služenja, na vruću pogaču stavite tri kašike kajmaka i pustite koji minut da se rastopi. Pogaču poslužite toplu uz dodatak suvomesnatih i mlečnih proizvoda po izboru.
Prijatno!
(Espreso / Telegraf)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!