ZA DORUČAK
GENERACIJE SRBA SU ODRASLE NA KAČAMAKU, ALI OVAKVU POSNU VARIJANTU NIKO NIJE PROBAO: 1 POVRĆE ga ČINI GURMANSKIM
Za vrlo kratko vreme, na ovaj način i veća grudva kačamaka bi bila pojedena
Kako je zapisano u starim knjigama, kačamak je u istočnoj Srbiji, za vreme posta, često zamenjivao hleb.
U vreme kad nije bio post, imućniji seljaci su, obično, kačamak umakali u istopljen puter ili mast, u kojima je bilo i nadrobljenog sira. Svi članovi porodice bi „topili“ (umakali) kačamak u taj tiganj. Za vrlo kratko vreme, na ovaj način i veća grudva kačamaka bi bila pojedena.
Sastojci:
1/2 kg kukuruznog brašna, 2 glavice crnog luka, ili praziluka 1 l vode, prstohvat soli. 2 paprke 200g šampinjona
Priprema:
Stavite litar vode da se kuva, posolite a zatim sipajte pola kilograma bršna. Dok sipate, ne smete da prestanete da mešate da se ne bi stvorile grudve. Kada se sve dobro ukuva na tihoj vatri oko 20 minuta, ostavite malo na toploj ringli da se dodatno ukrčka jos jedno pola sata. Za to vreme, crni luk iseckajte i prodinstajte na malo vode zajedno sa paprikom i šampinjonima, dok sve to ne omekša, pa malo posolite.
Sipajte prvo kačamak pa preko kašiku pripremljenog crnog luka i povrća. A možete i obrnuto.
(Espreso / Najžena)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!