stručnjaci upozoravaju
IZBEGAVAJTE OVU NAMIRNICU ŠTO ČEŠĆE! Bićete zdraviji i smanjićete rizik za dobijanje opake bolesti!
Ne morate u potpunosti da smanjite konzumaciju mesa, ali ako ga se delimično odreknete možete smanjiti šanse za razvoj raka, otkrivaju stručnjaci
Istraživači sa Univerziteta u Oksfordu kažu da bi isključivanje mesa iz ishrane, samo dva puta nedeljno moglo da umanji rizik od nastanka raka. Nova studija sugeriše da ako slabo jedete meso ili ste vegetarijanac, smanjujete rizik od svih vrsta raka. Naučnici su analizirali podatke od više od 470.000 Britanaca i otkrili da peskatarijanci, odnosno ljudi koji konzumiraju ribu imaju 10 posto smanjen rizik od raka. Ovo je upoređeno sa ljudima koji su jeli meso više od pet puta nedeljno.
Oni koji su konzumirali male količine imali su dva procenta manji rizik od razvoja raka – a vegetarijanci su imali 14 odsto manje šanse da razviju bolest.
Profesor Ganter Kuni, profesor ishrane i nauke o hrani na Univerzitetu u Ridingu, rekao je da studija pokazuje da je vegetarijanski način ishrane povezan sa manjim rizikom od hroničnih bolesti. On je objasnio da bi to moglo biti zbog činjenice da vegeterijanci unose više povrća, više vežbaju i ređe puše. „Drugo, ljudi na vegetarijanskoj ili peskatarijanskoj ishrani često su bolje obrazovani i žive u manje siromašnim uslovima – oba faktora za koje se zna da imaju jaku vezu sa zdravljem“, dodao je on. Istraživači su takođe otkrili da oni ljudi koji jedu meso pet ili manje od puta nedeljno, imaju devet odsto manji rizik od razvoja raka creva od običnih ljudi koji svakodnevno konzumiraju meso.
Preterano konzumiranje crvenog i prerađenog mesa - stvari poput bifteka, slanine i kobasica - verovatno povećavaju rizik od raka creva. Studija je takođe otkrila da žene vegetarijanke imaju 18 odsto manje šanse od onih koje su redovno jele meso da dobiju rak dojke u postmenopauzi.
Međutim, stručnjaci su istakli da bi to moglo biti zbog nižeg indeksa telesne mase (BMI). Takođe su otkrili da muškarci vegetarijanci imaju 31 odsto manji rizik od raka prostate, dok peskatarijanci imaju 20 odsto manji rizik. Autori studije su rekli da iako su rezultati pozitivni, oni takođe mogu delom biti posledica drugih faktora koji nemaju veze sa ishranom- kao što je da li osoba puši ili ne. Dodali su: „Manji rizik od kolorektalnog raka kod onih koji slabo jedu meso je u skladu sa prethodnim dokazima koji ukazuju na negativan uticaj unosa mesa. „Manji rizik od raka dojke kod žena vegetarijanaca u postmenopauzi će verovatno biti „u velikoj meri“ objašnjen njihovim nižim BMI. „Nije jasno da li druge razlike primećene za sve vrste raka i za rak prostate odražavaju bilo kakvu uzročnu vezu ili su posledica drugih faktora. NHS navodi da iako je meso dobar izvor proteina, vitamina i minerala, konzumiranje previše mesa sa visokim sadržajem zasićenih masti može dovesti do visokog holesterola. Visok holesterol je faktor rizika za smrtonosna stanja, uključujući srčani udar i moždani udar. Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) u SAD takođe navode da biste trebalo da ograničite hranu bogatu zasićenim mastima, što uključuje govedinu, svinjetinu i jagnjetinu.
(Espreso/najzena.rs)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!