verovali ili ne
OVAJ DORUČAK ĆE VAS ZASITITI VIŠE OD BUREKA! Gledajte samo
Dodatno, pokazalo se da pojedinci skloni preskakanju doručka često imaju slabiji imunitet i probavne tegobe.
Najpopularniji izgovor "nemam vremena da doručkujem", ovih dana pada u vodu! Dodatnu motivaciju za kvalitetan doručak može ti pružiti saznanje kako osobe koje redovno doručkuju imaju brži metabolizam te lakše održavaju vitkost.
Dodatno, pokazalo se da pojedinci skloni preskakanju doručka često imaju slabiji imunitet i probavne tegobe. Stoga, sledi predlog 3 doručka koji će ti pomoći da očuvaš liniju, a istovremeno osigurati hranjive materije za snažan imunitet.
Zobena kaša s jabukom
Sastojci za 4 porcije:
Voda, 2 šoljice
Zobene pahuljice, 1 šoljica
Velika jabuka, oguljena i narezana na kockice
Cimet u prahu, 1 čajna kašičica
10 badema, naseckani
2 kašičice semenki susama i/ili bundeve
Med, 2 kašičice
Šipak ili smrznuto bobičasto voće (odmrznuti), ½ šoljice
Priprema:
Jabuke kuvajte u vodi dok ne omekšaju. Paralelno uz kuvanje jabuke, ugrejte vodu i kada ona zakipi, dodajte zobene pahuljice.
Kuvati do željene gustoće na umerenoj vatri oko 5 min, uz konstantno mešanje. Zobenoj kaši dodati kuvane jabuke i med te dobro promešati.
Servirati ohlađeno posipano cimetom, bademima te semenkama i voćem.
Lako probavljiv i lagan doručak idealan je za one koji paze na liniju ili pak osobe koje se teško bude. Zobene pahuljice osiguraće vam složene ugljene hidrate potrebne mozgu za buđenje te vlakna koja osiguravaju osećaj sitosti i poboljšavaju probavu.
Dodatan savet: Za dodatnu sitost i podršku imunitetu, kašu servirajte s jogurtom ili drugim fermentiranim mlečnim napitkom jer prirodno sadrže korisne bakterije koje deluju povoljno na zdravlje probavnog sistema, a time i na jačanje imuniteta.
Smuti s bananom i narandžom (prikladno za vegane)
Sastojci za 1 osobu:
bademovo ili zobeno mleko, 1 šoljica ½ banane 1 narandže
1 kašičica chia semenki
1 kašičica mlevenih lanenih semenki
sušene brusnice, 10 kom
U blenderu pomešajte sve sastojke.
Osim što će zadovoljiti potrebu za slatkim, ali bez nezdravih šećera, ovaj smuti sadrži bananu, odličan izvor prebiotika.
Prebiotici služe kao hrana korisnim bakterijama i time pomažu održati povoljnu crevnu mikrofloru, a time pomažu i imunitetu.
U ovoj priči narandža je zaslužna za vitamin C, a semenke osiguravaju masnoće za duži osećaj sitosti.
Dodatan savet: Ukoliko se želite udebljati, u smuti možete dodati i 1 kašičicu spiruline u prahu, kokosovo ulje (zagrejano da postane tekuće), orašaste plodove ili zobene pahuljice.
(Espreso/SrbijaDanas)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!