KRALJICE SVAKE TRPEZE
ZBOG OVA 4 RAZLOGA MASLINE ĆETE JESTI SVAKI DAN: Mnogi ih ni NE ZNAJU
Ovi mali zeleni plodovi prava su riznica vitamina, minerala, makro i mikroelemenata koji su važni i za zdravlje kostiju i za sjaj kože
Masline uglavnom jedemo kao dodatak drugim jelima, a često ni ne znamo koliko su one zdrave.
One potiču sa istočnog dela Sredozemnog mora, ali su sada rasprostranjenje na celom Mediteranu, kao i drugim zemljama i kontinentima.
Ovi mali zeleni plodovi prava su riznica vitamina, minerala, makro i mikroelemenata koji su važni i za zdravlje kostiju i za sjaj kože.
Ovo su četiri glavne prednosti redovnog unosa maslina:
1. Usporavaju starenje
Masline imaju moćna antioksidativna svojstva. Bogate su vitaminima A i E, koji štite telo od oštećenja slobodnim radikalima, sprečavajući oksidativne procese. Oksidacija ne samo da može izazvati razvoj hroničnih bolesti, već i značajno ubržava proces starenja.
Antioksidativna vrednost maslina povećava se sa visokim sadržajem luteina i polifenola.
2. Čuvaju zdravlje srca
Redovno konzumiranje maslina osigurava prevenciju kardiovaskularnih bolesti. Zbog visokog sadržaja oleinske kiseline, u stanju su da podstaknu proizvodnju dobrog holesterola i blokiraju loš. Pored toga, masline su bogate prirodnim mineralima koji jačaju srčani mišić i vaskularne zidove, štiteći ih od oksidacije i kalcifikacije.
3. Jačaju kosti
Još jedna važna osobina maslina je da one značajno poboljšavaju zdravlje kostiju i sprečavaju razvoj osteoporoze. Ovu bolest karakterišu starosne promene u strukturi koštanog tkiva, usled čega ona postaje krhka. Takve promene počinju da se dešavaju u telu nakon 25 godina, pa prevenciju treba početi što je ranije moguće.
4. Pomažu u mršavljenju
Iako su prilično kalorične, masline mogu pomoći u smanjenju težine. Sadrže mononezasićene masne kiseline – zdrave masti. Brojne studije su potvrdile da redovna konzumacija nezasićenih masnih kiselina dovodi do zdravog gubitka kilograma i normalizacije mnogih procesa u telu.
Pored toga, masline su izvor triglicerida srednjeg lanca. To su lipidna jedinjenja koja telo lako razgrađuje i blagotvorno deluju na metabolizam.
Osim plodova, ulje i čaj masline imaju svoja lekovita svojstva.
Ulje masline
Reguliše stolicu, pomaže izlučivanju kamenca iz žuči, a služi i kao podloga za proizvodnju masti protiv kožnih bolesti. Sprečava delovanje različitih bakterija u telu. Deci koja boluju od rahitisa daje se po jedna kašičica ulja posle jela.
Protiv visokog krvnog pritiska pomaže ćaj od maslinovog lišća. Kuva se 20 listova u 3 dl vode, zatim se procedi i zasladi medom. Pije se ujutru i uveče pre jela. Pomaže tako što proširuje krvne sudove.
Protiv kamenca i peska u žučnoj kesi i tegoba jetre, uzima se 200 grama maslinovog ulja pomešanog sa 0,5 grama mentola i žumancetom. Ova smesa se deli na tri dela i pije u toku par sati. Posle ulja se popije malo crne kafe.
Lišće i kora masline kuvaju se kao čaj protiv temperature i groznice. 50 grama lišća i kore ostavlja se u litar vina 3 dana, nakon toga se 3 do 4 dana pije po jedna vinska čaša.
(Espreso / Stil/ Kurir)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!