avokado
MAGIČNO VOĆE OD KOJEG SE PRAVE I SALATE: Zdravo je kao dren, a Srbi ga retko koriste IAKO MOŽE DA SE KUPI SVUDA!
Koristi u ishrani sirov: kao prilog jelima, kao sos ili kao salata posoljen, zaliven limunovim sokom i maslinovim uljem
Avokado (Persea americana) je tropsko voće, ali se u ishrani najčešće koristi, za razne salate i predjela, kao povrće, zbog svog karakterističnog ukusa.
Avokado je višegodišnja drvenasta zimzelena biljka poreklom iz Južne Amerike, a najviše se gaji u Meksiku i Kaliforniji. Drvo može da naraste do 20 metara, a listovi su 10-12 cm dužine.
Plod je u obliku kruške sa velikom košticom u sredini i grubom rapavom korom. Zbog oblika i rapave kore, Englezi su ga zvali "aligatorova kruška". Plod avokada je niskokaloričan, a veoma hranljiv i lekovit. Vrste
Ukrštanjem je dobijeno oko 80 sorti avokada, a najpoznatije su kalifornijski avokado i avokado sa Floride. Avokado se nalazi u prodaji tokom cele godine, pa se i u ishrani koristi stalno.
Korisni sastojci
Avokado ima malu energetsku vrednost pa je pogodan za dijetalnu ishranu, ali je zato bogat mineralima, vitaminima i drugim korisnim sastojcima. Plod u sebi sadrži korisne sastojke:
bakar
beta-sitosterol
beta-karoten
biljna vlakna
biljne masti
vitamin A
vitamin B
vitamin C
vitamin E
gvožđe
glutation
dijetalna vlakna
zeaksantin
kalijum
lutein
magnezijum
natrijum
niacin
mononezasićene masti
proteine
riboflavine
ugljene hidrate
folnu kiselinu
šećer
Primena u ishrani Koristi u ishrani sirov: kao prilog jelima, kao sos ili kao salata posoljen, zaliven limunovim sokom i maslinovim uljem. Uz avokado se može koristiti beli luk i drugi začini. Korisno je i avokadovo ulje, pa se i ono upotrebljava u ishrani. Korišćenje Pored upotrebe u ishrani, avokado se zbog svog povoljnog delovanja na kožu koristi i u kozmetici kao sastojak mnogih kozmetičkih preparata, ili kao maska za lice. Lekovito dejstvo Avokado spada u antioksidanse i brze čistače organizma, a pomaže u lečenju nekih bolesti i tegoba:
alergije
anemija
anksioznost
astma
bolesti srca
bronhitis, prehlade i grip
visok krvni pritisak
gojaznost
gubitak koncentracije
depresija
dijabetes
impotencija
infarkt
kašalj
kamen u bubregu
makularna degeneracija
migrena
neke vrste raka
neplodnost
nesanica
nervoza
osteoporoza
osteoartritis
povišeni nivo holesterola u krvi
povoljno utiče na metaboizam
povoljno utiče na ravnotežu elektrolita
povoljno deluje u trudnoći
povoljno utiče na PMS
problemi sa prostatom
problemi sa mišićima
problemi sa krvnim sudovima
problemi sa cirkulacijom
razdražljivost
reumatoidni artritis
očne bolesti
sinuzitis
smanjenje umora
stres
usporava procese starenja
štiti od UV zračenja
Zaključak Na osnovu svega što je napisano, lako se može zaključiti da ukoliko imate mogućnosti, avokado treba uvrstiti u jelovnik.
Bonus video:
(Espreso/Krstarica)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!