NISTE ZNALI OVO
SRBI VOLE I BARENU I DIMLJENU SLANINU, ALI RETKO KO ZNA KOJA JE ZDRAVIJA: Lekari OTKRILI da je ključ u 1 SASTOJKU
Lekari su saglasni, zahvaljujući brojnim sastojcima, ova poprilično masna hrana zapravo pozitivno deluje na naš organizam, naravno, ukoliko se uzima umereno
Nekada nepravedno nazvana najštetnijom namirnicom po zdravlje, ispostavilo se da je omiljeni specijalitet svih Srba - slanina, zapravo korisna.
Lekari su saglasni, zahvaljujući brojnim sastojcima, ova poprilično masna hrana zapravo pozitivno deluje na naš organizam, naravno, ukoliko se uzima umereno.
Naučnici i lekari kažu da je optimalno da pojedete 20-30 grama slanine dnevno, ne više. Tako ćete podići energiju, opskrbiti telo vitaminima i drugim korisnim hranljivim materijama.
Šta sadrži slanina:
vitamine rastvorljive u mastima, uključujući A, D, E
esencijalne aminokiseline - linolensku, stearinsku, palmitinsku i druge
nezasićene i zasićene masne kiseline
minerale u tragovima (cink, natrijum, kalcijum i selen)
Koja je bolja za organizam, dimljena ili barena?
Nedavno su naučnici otkrili da dimljena slanina zadržava sve korisne supstance svinjskog mesa. Odnosno, čak i nakon toplotne obrade, nutrijenti se uopšte ne gube. Takođe, nakon dimljenja se ne menja ni količina kalorija - 700-740 kcal na 100 g.
S druge strane, u barenoj takođe nema nekih većih izmena u sastavu nakon termiške obrade. Razlika je što je ova slanina obično masnija, jer se takvo meso bira za ovu vrstu obrade. U tom smislu, barena može biti štetnija, kažu lekari i napominju da zapravo najveći problem, a koji važi za sve prerađevine, jesu nitrati, odnosno pojačivači ukusa koji se dodaju namirnicama.
(Espreso / Mondo)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!