ZDRAVLJE
ZBOG OVIH RAZLOGA JEŠĆETE GROŽĐE SVAKI DAN: Pogledajte je koliko je neophodno za naše ZDRAVLJE
Grožđe je bogato vlaknima i vodom te mineralima poput kalcijuma, magnezija, folata, kalija i cinka i vitaminima C, K, B i A. Takođe može smanjiti rizik od bolesti poput dijabetesa
Grožđe je simbol obilja i plodnosti, a uzgaja se već 8.000 godina na Bliskom istoku. Vino od grožđa bilo je toliko važno starim Grcima i Rimljanima da su poštovali boga vina, zvanog Dioniz ili Bakho (Bacchus).
Danas se u svetu uzgaja 72 miliona tona grožđa, a dobar deo toga se pojede kao ukusan međuobrok. Svake godine se od tog grožđa proizvede 7,200 milijardi litara vina.
Grožđe dolazi u mnogo različitih boja i oblika: crveno, belo, zeleno, roze; u suvim oblicima poput grožđica; i u najboljem obliku, u soku i vinu. Ako pazite ne prehranu, grožđe možete jesti umesto slatkiša ili ga možete smrznuti za užinu kada je vani vruć dan.
1. Grožđe je bogato hranjivim tvarima
Grožđe je bogato vlaknima i vodom kao i mineralima poput kalcijuma, magnezija, folata, kalija i cinka. To su i vitamini C, K, B i A.
2. Izvrsno je za zdravlje očiju
Grožđe je odlično za zdravlje očiju zbog spojeva poput resveratrola, koji pomaže u spečavanju retinopatije (oblik neupalnog oštećenja mrežnice oka). Takođe sadrži i lutein i zeaksantin, polifenole koji smanjuju oksidativni stres i oštećenje mrežnice. Štite od makularne degeneracije (propadanje stanica odgovornih za vid) i stvaranja katarakte (siva mrena).
3. Grožđe pomaže kod alergija i imunog sistema
Bilo je nekih istraživanja koja govore da kvercetin i spoj proantocijanina u grožđu mogu pomoći u ublažavanju alergija, simptoma astme i peludne groznice. Kvercetin može pomoći imunom sistemu i pojačati antimikrobna svojstva.
4. Kvalitetan san
Grožđe sadrži melatonin koji pomaže kod spavanja. Serotoninski hormon se povećava kada jedete grožđe, što potiče sreću. Nesanica pogađa 1/3 stanovništva, a san je vrlo važan za zaštitu od hroničnih bolesti.
5. Antioksidansi protiv starenja
Grožđe sadrži mnogo antioksidansa, polifenola i flavonoida koji pomažu u smanjenju upale. Oni podržavaju zdravu cirkulaciju krvi i bolji rad mozga. Takođe se veruje da crno i crveno grožđe pomaže kod neurodegenerativnih bolesti poput Alzheimerove bolesti.
6. Grožđe smanjuje rizik od hroničnih bolesti
Antioksidansi iz grožđa mogu smanjiti rizik od mnogih hroničnih bolesti. Neke od tih bolesti su rak, bolesti srca, dijabetes i pretilost.
7. Pomaže u snižavanju visokog krvnog pritiska i holesterola
Grožđe snižava lipide te pomaže u snižavanju holesterola lipoproteina niske gustoće (LDL). Takođe sadrži kalijum, koji pomaže uravnotežiti tečnost u telu i smanjiti nivo natrija. Tako pomaže u kontroli krvnog pritiska, moždanog udara i srčanih bolesti.
U slučaju svih ovih prednosti potrebno je ipak još istraživanja i studija kako bi se dokazalo koliko su te koristi učinkovite. No, kako god okrenuli, grožđe je izvrsna zdrava hrana i sigurno da je korisna za zdravlje, piše Healthi Guide.
(Espreso)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!