istraŽivanje
KAFA SPREČAVA RAZVOJ RAKA: Neverovatno otkriće NAUČNIKA, OVO MORATE VIDETI
Kod osoba koje su umereno konzumirale kafu uočen je 20 posto manji rizik od razvoja masne jetre i 49 posto manji rizik od smrti od neke hronične bolesti jetre u poređenju s ljudima koji nisu pili kafu
Umerena konzumacija kafe smanjuje rizik od razvoja raka jetre, pokazala je britanska studija. Naučnici sa Univerziteta u Edinburghu i Univerziteta u Southamptonu proučavali su medicinske podatke gotovo pola miliona zdravih ljudi i zaključili da "ispijanje bilo koje vrste kafe smanjuje rizik od razvoja hroničnih bolesti jetre".
Oliver Kennedy, glavni autor studije čiji su rezultati objavljeni u časopisu BioMedCentral, kazao je da bi kafa mogla biti "potencijalno sredstvo prevencije hronične bolesti jetre".
Kod osoba koje su umereno konzumirale kafu uočen je 20 posto manji rizik od razvoja masne jetre i 49 posto manji rizik od smrti od neke hronične bolesti jetre u poređenju s ljudima koji nisu pili kafu.
No naučnici ističu da je i u ovom slučaju ključ u umerenosti.
Istraživanje Kennedyjeva tima upućuje na najveću korist za jetru kada pojedinac dnevno konzumira tri do četiri šolje kave.
Do tog su zaključka došli proučavajući decenijama pohranjivane medicinske podatke ljudi s poznatim navikama o konzumaciji ili nekonzumaciji kafe koje su uporedili s razvojem hroničnih bolesti jetre.
Radi se o podacima iz britanske Biobanke, "opsežne biomedicinske baze podataka i važnog izvora zdravstvenih podataka o pola miliona britanskih korisnika".
(Espreso/ Zadovoljna)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!